bio-forum.pl

2012-08-23 Chrzanów, między Pogorzycami a Płazą Dolną - 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2012-08-23 Chrzanów, między Pogorzycami a Płazą Dolną - 3
26.sie.12 07:27
Piotr Grzegorzek

W trzecim odcinku tego serialu powtórzymy trasę opisaną w tym wątku - [bf#445562] Wówczas z uczniem chrzanowskiego LO polowałem na paprotkę - Polypodium vulgare. Teraz też nie omieszkałem się jej poszukać. Na początku jednak tradycyjnie mapa firmy Compass i trasa oznaczona kolorem czerwonym.

Opuszczamy okolice Schroniska w Pogorzycach.

Mijamy niewielką skałkę.

Wkraczamy na trasę przyrodniczej ścieżki dydaktycznej.

Po drodze mijamy, oczywiście między innymi łany konwalii majowej - Convallaria maialis.

Po chwili docieramy do tajemniczego szczytowego obwałowania.

Tutaj w rumoszu skalnym natrafiam na większe skupisko rzeżuchy niecierpkowej - Cardamine impatiens.

Idziemy teraz wzdłuż stromej krawędzi. Po drodze mijamy okrzyn szerokolistny - Laserpitium latifolium.

Oto kolejny widok stromej krawędzi wzniesienia.

Tutaj rośnie lilia złotogłów - Lilium martagon. Teraz możemy podziwiać tylko jej niedojrzała torebkę.

Zbliżamy się do najbardziej na południe wysuniętego cypla wzniesienia. Wyraźnie widać, że znajdujemy się na szczycie klifu. Dołem jest faleza a nieco dalej kolejna faza tworzenia się nowego klifu. Morze było tutaj ostatnio pomiędzy dziesięcioma a pięcioma milionami lat.

Zerkamy teraz na centralną płaszczyznę Grodziska. Tam, gdzie teraz znajduje się gęsty zagajnik jeszcze przed 1990 rokiem było pole uprawne. Teraz uprawia się tam grab zwyczajny - Carpinus betulus.

A to już nie wymagający komentarza widok z pobytu na krawędzi.

Dlatego wolałem poszukiwać niezwykłych buków zwyczajnych - Fagus sylvatica.

Kolejnym punktem wizyty było wejście do kamieniołomu. Na razie spoglądamy nań z góry.

Dochodząc do dogodnej ścieżki mijamy pierwszego bardzo zdeterminowanego buka zwyczajnego - Fagus sylvatica.

Jesteśmy już we wnętrzu kamieniołomu. Osuwisko ginie pod masą zieleni.

Tak teraz wygląda pniak na którym znajduje się jedyne w tej okolicy stanowisko paprotki zwyczajnej - Polypodium vulgare. Jak widać tłumi ją niecierpek drobnokwiatowy - Impatiens parviflora.

Na szczęście ona wciąż trwa.

Kolejną ważną ciekawostką w tym miejscu jest wiszący buk zwyczajny - Fagus sylvatica.

A teraz widok ściany kamieniołomu. Jak widać osuwisko porasta przede wszystkim niecierpek drobnokwiatowy - Impatiens parviflora.

Na szczęście nie brak ciekawszych roślin, tak jak tej szałwii lepkiej - Salvia glutinosa.

Opuszczając ten teren mijamy jeszcze poziewnik miękkowłosy - Galeopsis pubescens.

A na zakończenie proponuję obejrzeć wielki śmietnik pożegnalny usytuowany tuż przy szlaku.

Trudno powiedzieć, czy to dzieło mieszkańców Pogorzyc, czy też Płazy albo i sąsiedniego Wygiełzowa ale od południa jest tutaj lepszy dojazd. Istotną przeszkodą od strony Pogorzyc jest zielony tunel, który pokazywałem w drugiej części tego serialu.

od paź.2021

2. 2012-08-23 Chrzanów, między Pogorzycami a Płazą Dolną - 3

Mam dwie wiadomości, dobrą i złą. Zła jest taka, że stanowisko paprotki zwyczajnej na Grodzisku, podobnie jak duża część kopuły szczytowej, zostało zdewastowane przez wycinkę drzew. Dobra jest taka, że znalazłem nowe, niewielkie stanowisko w miejscu o współrzędnych 50. 077574N, 19. 454844E. Stanowisko znajduje się tuż pod skrajem najstromszego urwiska. Była też zanokcica skalna. Na krawędzi powyżej leży spróchniała kłoda wskazująca stanowisko.

od cze.2010

3. 2012-08-23 Chrzanów, między Pogorzycami a Płazą Dolną - 3
1.mar.24 07:19
Piotr Grzegorzek

Dzięki za informację. Postaram się sprawdzić to miejsce w najbliższym czasie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji