Rozpoczynam teraz przedstawianie aż w pięciu odcinkach, niezbyt długich zresztą, plonu kolejnej wyprawy w poszukiwaniu materiałów do kolejnych artykułów dla tygodnika Co Tydzień. Zaczynamy od ulicy Krakowskiej w zaułku niedaleko więzienia. Na tej mapie firmy Compass jest to krótka jasnoniebieska kreska u góry.
Początek trasy wyznacza zepsuty bo uzupełniony przez miejscowych barbarzyńców wykonany w 2007 roku mural Uśmiechnięte twarze wykonany według projektu Edwarda Dwurnika.
Po tym częściowo kulturalnym wstępie czas na lekcję botaniki. Oto desant ciężkiej kawalerii powietrznej lasu pod postacią jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior. Towarzyszy mu jakiś mniszek - Taraxacum sp. sp.
Drugim odziałem z tej formacji bojowej jest klon zwyczajny - Acer platanoides.
Z towarzyszącego im zielska skupiłem się na mleczu polnym - Sonchus arvensis. Ponadto da się zauważyć dominujący ostrożeń polny - Cirsium arvense.
Na tym zdjęciu kwiaty mleczu spoczywają na tle siewek jesionu amerykańskiego - Fraxinus americana. Znaczy się jakby co to kroi nam się niezły las.
A to już tytułowy wąwóz, znaczy się wąska zarośnięta luka pomiędzy budynkami. Na lewo jest ten z muralem. Centralne miejsce wąwozu zajmuje rozłożysty klon jesionolistny - Acer negundo.
Pod nogami zalega łan rdestu ptasiego - Polygonum aviculare porażonego przez mączniaka - Erysiphe polygoni.
Jest też uczep amerykański - Bidens melanocarpa porażony przez mączniaka - Sphaerotheca xanthii. W tle widzimy podbiał pospolity - Tussilago farfara.
Dalej idzie bylica pospolita - Artemisia vulgaris.
Jest też rdest plamisty - Polygonum persicaria
Kolejny grzyb to Uncinula bicornis porażająca klon jesionolistny - Acer negundo.
O wysokiej zawartości azotu w podłożu świadczy masowe występowanie pokrzywy zwyczajnej - Urtica dioica. Min nie było,
Jest też kącik wypoczynkowy. Tutaj ponadto widać mączniaka Erysiphe depressa porażającego łopian mniejszy - Arctium minus.
Dalej idzie Erysiphe sordida na babce zwyczajnej - Plantago maior.
Jest jeszcze sadziec konopiasty - Eupatorium cannabinum.
A to już na tle chmielu zwyczajnego - Humulus lupulus mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.
Teraz mijamy między innymi szczaw tępolistny - Rumex obtusifolius.
Ponownie oglądamy mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.
Kolejny grzyb to znowu Uncinula bicornis, tym razem na klonie jaworze - Acer pseudoplatanus. Towarzystwa dotrzymuje mu żółtlica owłosiona - Galinsoga ciliata. Wierzbownicę - Epilobium w lewym dolnym rogu dostrzegłem dopiero teraz.
Przyjrzyjmy się bliżej żółtlicy owłosionej - Galinsoga ciliata.
I znowu drzewa, czyli jesion wyniosły - Fraxinus excelsior. To już końcowe partie wąwozu. Za chwilę będziemy wracać.
Ponownie oglądamy łan chmielu zwyczajnego - Humulus lupulus.
Bylicę pospolitą - Artemisia vulgaris poraża mączniak - Erysiphe artemisiae.
Wracając, obok kącika wypoczynkowego oglądamy ponownie łopian mniejszy - Arctium minus porażony przez mączniaka - Erysiphe depressa.
Kolejny klon jesionolistny - Acer negundo usadowił się w fudze.
Na zakończenie tego odcinka zerkając wstecz oglądamy jeszcze kępę rdestowca ostrokończystego - Reynoutria japonica.
W tym wątku po raz pierwszy umieściłem zdjęcia o szerokości do 800 pikseli i wadze do nieco mniej niż 150KB. Mam nadzieję, że całość będzie oglądać się lepiej.
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 13. sierpnia. 2012)