bio-forum.pl

Białe kwiaty, astrowate. Przymiotno białe?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2012

1. Białe kwiaty, astrowate. Przymiotno białe?

od cze.2010

2. Białe kwiaty, astrowate. Przymiotno białe?
9.sie.12 20:44
Piotr Grzegorzek

Podejrzewam, że jesteś daltonistą. Kwiaty mają przecież płatki różowe. Twój gatunek to jedna z odmian przymiotna ogrodowego - Erigeron x hybridus.

od lis.2008

3. Białe kwiaty, astrowate. Przymiotno białe?

Ale przecież p. białe ma właśnie takie kwiaty. Cytuję z WŁ. Szafera: " P. białe.. (-).. kwiaty brzeżne języczkowate (żeńskie), w 2 szeregach, czerwonawolila (rzadko białe). Kwiaty języczkowate mniej więcej tej samej długości co średnica okrywy koszyczka.

Białe kwiaty języczkowate, czyli potocznie mówiąc płatki ma p. gałęziste.

od cze.2010

4. Białe kwiaty, astrowate. Przymiotno białe?
10.sie.12 06:16
Piotr Grzegorzek

Myślę, że warto sięgnąć do naszego Atlasu - atlas-roslin.pl - gdzie znajduje się porównanie tych taksonów. Oczywiście w grę może wchodzić przymiotno białe typowe, ale istnieje także białokwiatowe północne, które prawdopodobnie częściej występuje u mnie. Tym nie mniej istnieje przymiotno mieszańcowe o podobnych kwiatach, które miało prawo mnie zwieźć.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji