bio-forum.pl

Pholiota jakaś??

bez logowania - można przeglądać
GRej176141 GRej230357

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Pholiota jakaś??
28.sie.06 13:01
"Anna Hreczka" (b/log.)
łuskwiak jakiś??

2 owocniki na pniu. Kolor kapeluszy, w naturze ciemniejszy jak na zdjęciu. Przepraszam za jakość, ale nie mam lepszego, a chcę wiedzieć co to jest:-)

od gru.2003

2. Pholiota jakaś??

p. flammans?

3. Pholiota jakaś??
29.sie.06 10:54
Sylwia Winiarska ("alfa")

Ja kiedyś podobne spotkałam

[bf#17621]

od kwi.2004

4. Pholiota jakaś??

I sądzisz, że to to samo? Po zdjęciu nie wygląda mi na to. Mam na dysku sporo Pholiota, ale (wstyd mi) jeszcze nie zajęłam się nimi dokładnie. Bo prawda jest też i taka, że jeżeli grzyba nie spotka się w naturze - żadne obrazki i opisy nie pomogą. Do głowy tez wejść nie chce. Przynajmniej do mojej.

5. Pholiota jakaś??
30.sie.06 08:51
"Anna Hreczka" (b/log.)

Nie, łuskwiak płomienny to nie jest, bo wiem jak on wygląda. Te spotkałam poraz pierwszy.

od kwi.2004

6. Pholiota jakaś??

Mnie wyglądają te grzybki na Pholiota populnea - łuskwiaka topolowego d. łuskwiaka niszczącego.

od kwi.2004

7. Pholiota jakaś??

Moje niszczące nie miały w sobie nic tak żywego w kolorze. Nazywały się Pholiota destruens - topolowy, czyli niszczący... Były jasne, szarawożółtawe, łuski białawe...... Ok. Populnea i destruens to synonimy. Dobrze.

Niemniej jednak te kolory zupełnie nie pasują.

od maj.2003

8. Pholiota jakaś??
1.wrz.06 10:06
Anna Kujawa "AniaK"

Poza łuskwiakiem topolowym nie kojarzę żadnego łuskwiaka o takich jasnych łuseczkach. Jednak w tym przypadku nie pasuje mi ten bardzo jaskrawy kolor tła. Jak zwykle - trzeba by sprawdzić:-)

od kwi.2004

9. Pholiota jakaś??

A jak ma lubrica? Lenta? Na moim zdjęciu ma takie łuski i kolorowy kapelusz? Nigdy tego nie widziałam w naturze. Próbuje dopasować po obrazku 😊

od kwi.2004

10. Pholiota jakaś??

Lenta jest u naszego Marka. Tez niekolorowa.: (

Lubrica w moim nowym atlasie jest bardziej kolorowa.

od gru.2003

11. Pholiota jakaś??

Mi on wygląda na pholiota aurivella (ł. złotawy)

Ma on jasny, żółtobrązowy trzon-nieśluzowaty-w przeciwieństwie do np. ł. tłustawego.

od maj.2002

12. Pholiota jakaś??

A mnie się wydaje, że to może być Lentinus edodes:-)

Przychodzi mi również na myśl Stropharia albocrenulata, ale to jak na ten gatunek to zbyt słabo łuskowaty trzonek i zbyt liczna grupa...

od kwi.2004

13. Pholiota jakaś??

Shi-take?

od wrz.2004

14. Pholiota jakaś??

Mi też się tak jakoś z Stropharia albocrenulata skojarzyły, ale mało prawdopodobne mi się to wydaje...

od kwi.2001

15. Pholiota jakaś??
18.paź.06 22:25
Marek Snowarski "admin"
Stropharia albocrenulata

Też mi wygląda na Stropharia albocrenulata.

Problem z tym, że młode egzemplarze i blaszek nie widać.

Jeśli masz to w miarę blisko to proszę zajrzyj tam w kolejnych latach. Najlepiej jakby były nieco starsze i można by oglądnąć też blaszki.

To rzadki gatunek.

od paź.2006

16. Pholiota jakaś??
11.wrz.07 21:39
Anna Hreczka "AHa"
Stropharia albocrenulata
Stropharia albocrenulata
Stropharia albocrenulata

Zajrzałam, ale zbyt późno. Był w takim stanie i tylko jeden

i zdjęcia nieudane, ale eksykat pobrałam i prześlę do Ani Kujawy wraz z innymi:-)

od wrz.2005

17. Pholiota jakaś??

Ph. albocrenulata (tak patrzę na te daty - 7 lat czekał na mikroskop: D)

od lip.2004

18. Pholiota jakaś??

Jednak się doczekał, a na tamten czas było to 5 stanowisko w kraju (z tych opublikowanych):-)

Natomiast na stronie 637 "Checklist of Polish larger Basidiomycetes" jest literówka:

"Stropharia albocrenulata -> Pholiota aobocrenulata"

od maj.2003

19. Pholiota jakaś??
27.gru.13 09:27
Anna Kujawa "AniaK"

Są i wcześniejsze. Jak już zapadły w pudła, to dopóki nie wziąłeś to nie były ruszane. Wysyp starych oznaczeń to Błażejowa inicjatywa odchudzenia moich zaległości.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji