p. flammans?
Ja kiedyś podobne spotkałam
Mnie wyglądają te grzybki na Pholiota populnea - łuskwiaka topolowego d. łuskwiaka niszczącego.
Moje niszczące nie miały w sobie nic tak żywego w kolorze. Nazywały się Pholiota destruens - topolowy, czyli niszczący... Były jasne, szarawożółtawe, łuski białawe...... Ok. Populnea i destruens to synonimy. Dobrze.
Niemniej jednak te kolory zupełnie nie pasują.
Poza łuskwiakiem topolowym nie kojarzę żadnego łuskwiaka o takich jasnych łuseczkach. Jednak w tym przypadku nie pasuje mi ten bardzo jaskrawy kolor tła. Jak zwykle - trzeba by sprawdzić:-)
A jak ma lubrica? Lenta? Na moim zdjęciu ma takie łuski i kolorowy kapelusz? Nigdy tego nie widziałam w naturze. Próbuje dopasować po obrazku 😊
Lenta jest u naszego Marka. Tez niekolorowa.: (
Lubrica w moim nowym atlasie jest bardziej kolorowa.
Mi on wygląda na pholiota aurivella (ł. złotawy)
Ma on jasny, żółtobrązowy trzon-nieśluzowaty-w przeciwieństwie do np. ł. tłustawego.
A mnie się wydaje, że to może być Lentinus edodes:-)
Przychodzi mi również na myśl Stropharia albocrenulata, ale to jak na ten gatunek to zbyt słabo łuskowaty trzonek i zbyt liczna grupa...
Shi-take?
Mi też się tak jakoś z Stropharia albocrenulata skojarzyły, ale mało prawdopodobne mi się to wydaje...
Też mi wygląda na Stropharia albocrenulata.
Problem z tym, że młode egzemplarze i blaszek nie widać.
Jeśli masz to w miarę blisko to proszę zajrzyj tam w kolejnych latach. Najlepiej jakby były nieco starsze i można by oglądnąć też blaszki.
To rzadki gatunek.
Ph. albocrenulata (tak patrzę na te daty - 7 lat czekał na mikroskop: D)
Jednak się doczekał, a na tamten czas było to 5 stanowisko w kraju (z tych opublikowanych):-)
Natomiast na stronie 637 "Checklist of Polish larger Basidiomycetes" jest literówka:
"Stropharia albocrenulata -> Pholiota aobocrenulata"
Są i wcześniejsze. Jak już zapadły w pudła, to dopóki nie wziąłeś to nie były ruszane. Wysyp starych oznaczeń to Błażejowa inicjatywa odchudzenia moich zaległości.