Wyskoczyłem sobie przed chwilą z domu i pstryknąłem takie oto grzybki:
//bffot 5006 jpg 1 800 600 133 100 //
A tu w zbliżeniu:
//bffot 5007 jpg 1 800 600 133 100 //
Rosły na trawniku pod moim blokiem. Kilkanaście osobników, te akurat w rzędzie. Jestem prawie pewny że to kanie, ale proszę o potwierdzenie. Nie zamierzam ich jeść (miasto) ale przynajmniej będę mógł obserwować jak się rozwijają, o ile jakiś amator ich nie zbierze. :)
To czernidłaki kołpakowate:-)
No tego się nie spodziewałem bio-forum.pl" ALT=":-O" BORDER=0>
Dzięki Aniu za wyprowadzenie mnie z błędu.
Kapelusze się chyba za bardzo nie rozwiną?
Dokładnie. Kapelusze jescze troszkę się rozwiną, przyjmując wygląd takiego własnie kołpaczka z wywiniętymi tylko brzegami.. i oczywiście szybko zczernieje. Ja osobiście takie zebrałem pierwszy raz w życiu i siedzą sobie w słoiczkach :) oczywiście nie pod blokiem: P
U mnie pokazały się ponownie wczoraj, na razie tylko kilka sztuk:-)
Szczególnie pilnowałem ich ponownego pojawu, bo otrzymałem szczególną prośbę;-)
Poprzedni, ale wielki pojaw owocników miał miejsce trzy tygodnie temu i myślałem, że już się nie pokażą.
A oto fotka zrobiona po 24 godzinach:
//bffot 5115 jpg 1 640 480 133 100 //
Faktycznie kubek w kubek jak na rycinach w atlasie
Czubajka:-) albo czubajka kania, albo czerwieniejąca. Myślę, że czerwiniejąca:-))
Też tak myślę. Gdzie ją znalazłeś?
Las pod W-wą, mieszany, dość wilgotne podłoże - sporo gnijących liści. Przy samej drodze zresztą :) Wyskoczyłem sobie na grzybki dziś, ale więcej grzybiarzy niż grzybów. Za to interesujący podgrzybek się trafił:
//bffot 5119 jpg 1 800 600 133 100 //
Fajnie wywinięty z dwóch stron. Niestety nie ma nowego wysypu, zdaje się, że to końcówka sezonu: (
Ta "kania" to jest czubajka czerwieniejąca. Żeby się upewnić patrzę, czy po przełamaniu trzonu przebarwia się on na czerwono. Mają też inny zapach.
Blaszki też są inne u czubajki kani i u czubajki czerwieniejącej. Pierwsza ma takie mięsiste i jednocześnie bardzo delikatne. Druga ma bardziej normalne, takie zwyczajno-grzybowe.
a ja chyba nigdy nie znalazłem jeszcze kani! po prostu albo nie mam szczęścia, albo źle szukam. czy mogą rosnąc sobie w mniej więcej takich miejscach gdzie czernidłaki?? odwiedzam łąki, pobliża lasów, ale nic..
Własnie w takich miejscach rosną. Szukaj na pobrzeżach lasów, w młodnikach, w sadach na polach, na łąkach przy rzekach i lasach.
Dodam jeszcze, że gdy próbowałem suszyć czubajki czerwieniejące (bo miałem tak dużo, że nie miałem co z nimi zrobić) najpierw poczerniały, a ich zapach, kiedy puściły sok, był identyczny jak pieczonych pieczarek ze sklepu. Kiedy wyschły zapach zmienił się na typowy zapach suszonych grzybów.
Czy smak czubajek czerwieniejących różni się od czubajek kań? Wyczytałem, że czubajka kania to doskonały grzyb jadalny (z czym się w pełni zgadzam), a czubajka czerwieniejąca zaledwie jadalny.
Kania smakuje, jak kania - to zgoda. Czerwieniejąca nie smakuje, jak pieczarka. Smakuje jeszcze inaczej, ale ciut gorzej, jak kania.
Grzegorz. Spróbuj w takich śmietniskach: śmieci, chaszcze, trochę jeżyn, trochę trawy. U mnie rosną tam, gdzie gąsówki nagie i mgliste. Albo w akacjach nad Kanałem Gliwickim. Trzeba też trochę połazić po krzakach.