bio-forum.pl

młode kanie w mieście

bez logowania - można przeglądać

od sie.2010

1. młode kanie w mieście

Wyskoczyłem sobie przed chwilą z domu i pstryknąłem takie oto grzybki:

//bffot 5006 jpg 1 800 600 133 100 //

A tu w zbliżeniu:

//bffot 5007 jpg 1 800 600 133 100 //

Rosły na trawniku pod moim blokiem. Kilkanaście osobników, te akurat w rzędzie. Jestem prawie pewny że to kanie, ale proszę o potwierdzenie. Nie zamierzam ich jeść (miasto) ale przynajmniej będę mógł obserwować jak się rozwijają, o ile jakiś amator ich nie zbierze. :)

od maj.2003

2. młode kanie w mieście
2.lis.04 14:30
Anna Kujawa "AniaK"

od sie.2010

3. młode kanie w mieście

No tego się nie spodziewałem bio-forum.pl" ALT=":-O" BORDER=0>

Dzięki Aniu za wyprowadzenie mnie z błędu.

Kapelusze się chyba za bardzo nie rozwiną?

od wrz.2004

4. młode kanie w mieście
2.lis.04 14:44
Grzegorz Zynek "zyniu"

Dokładnie. Kapelusze jescze troszkę się rozwiną, przyjmując wygląd takiego własnie kołpaczka z wywiniętymi tylko brzegami.. i oczywiście szybko zczernieje. Ja osobiście takie zebrałem pierwszy raz w życiu i siedzą sobie w słoiczkach :) oczywiście nie pod blokiem: P

od lip.2004

5. młode kanie w mieście

U mnie pokazały się ponownie wczoraj, na razie tylko kilka sztuk:-)

Szczególnie pilnowałem ich ponownego pojawu, bo otrzymałem szczególną prośbę;-)

Poprzedni, ale wielki pojaw owocników miał miejsce trzy tygodnie temu i myślałem, że już się nie pokażą.

od sie.2010

6. młode kanie w mieście

A oto fotka zrobiona po 24 godzinach:

//bffot 5115 jpg 1 640 480 133 100 //

Faktycznie kubek w kubek jak na rycinach w atlasie

od sie.2010

7. młode kanie w mieście

Ale skoro miała być kania to proszę bardzo, dziś znaleziona: (Pytanie czy tym razem to rzeczywiście jest kania? :))

//bffot 5117 jpg 1 800 600 133 100 //

od maj.2003

8. młode kanie w mieście
3.lis.04 15:01
Anna Kujawa "AniaK"

Czubajka:-) albo czubajka kania, albo czerwieniejąca. Myślę, że czerwiniejąca:-))

od wrz.2004

9. młode kanie w mieście

Też tak myślę. Gdzie ją znalazłeś?

od sie.2010

10. młode kanie w mieście

Las pod W-wą, mieszany, dość wilgotne podłoże - sporo gnijących liści. Przy samej drodze zresztą :) Wyskoczyłem sobie na grzybki dziś, ale więcej grzybiarzy niż grzybów. Za to interesujący podgrzybek się trafił:

//bffot 5119 jpg 1 800 600 133 100 //

Fajnie wywinięty z dwóch stron. Niestety nie ma nowego wysypu, zdaje się, że to końcówka sezonu: (

od wrz.2004

11. młode kanie w mieście

Ta "kania" to jest czubajka czerwieniejąca. Żeby się upewnić patrzę, czy po przełamaniu trzonu przebarwia się on na czerwono. Mają też inny zapach.

od kwi.2004

12. młode kanie w mieście

Blaszki też są inne u czubajki kani i u czubajki czerwieniejącej. Pierwsza ma takie mięsiste i jednocześnie bardzo delikatne. Druga ma bardziej normalne, takie zwyczajno-grzybowe.

od wrz.2004

13. młode kanie w mieście
4.lis.04 14:10
Grzegorz Zynek "zyniu"

a ja chyba nigdy nie znalazłem jeszcze kani! po prostu albo nie mam szczęścia, albo źle szukam. czy mogą rosnąc sobie w mniej więcej takich miejscach gdzie czernidłaki?? odwiedzam łąki, pobliża lasów, ale nic..

od wrz.2004

14. młode kanie w mieście

Własnie w takich miejscach rosną. Szukaj na pobrzeżach lasów, w młodnikach, w sadach na polach, na łąkach przy rzekach i lasach.

Dodam jeszcze, że gdy próbowałem suszyć czubajki czerwieniejące (bo miałem tak dużo, że nie miałem co z nimi zrobić) najpierw poczerniały, a ich zapach, kiedy puściły sok, był identyczny jak pieczonych pieczarek ze sklepu. Kiedy wyschły zapach zmienił się na typowy zapach suszonych grzybów.

od sie.2010

15. młode kanie w mieście

Czy smak czubajek czerwieniejących różni się od czubajek kań? Wyczytałem, że czubajka kania to doskonały grzyb jadalny (z czym się w pełni zgadzam), a czubajka czerwieniejąca zaledwie jadalny.

od wrz.2004

16. młode kanie w mieście

Oj różni się. Kania smakuje jak kania, a czerwieniejąca chyba raczej jak pieczarka. Jest też delikatniejsza i mniej trwała.

od kwi.2004

17. młode kanie w mieście

Kania smakuje, jak kania - to zgoda. Czerwieniejąca nie smakuje, jak pieczarka. Smakuje jeszcze inaczej, ale ciut gorzej, jak kania.

Grzegorz. Spróbuj w takich śmietniskach: śmieci, chaszcze, trochę jeżyn, trochę trawy. U mnie rosną tam, gdzie gąsówki nagie i mgliste. Albo w akacjach nad Kanałem Gliwickim. Trzeba też trochę połazić po krzakach.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji