bio-forum.pl

Pluteus z prążkowanym kapeluszem

bez logowania - można przeglądać
GRej208624

od sie.2006

1. Pluteus z prążkowanym kapeluszem

Zbierając dwa owocniki nawet nie przypuszczałem że są to drobnołuszczaki. Wyrastały na ziemi. Kapelusz średnicy ok. 3-4 cm, kolor oliwkowy, widać wyraźnie prążkowanie od 1/3 promienia. W części środkowej niski garbek i delikatnie pomarszczona skórka kapelusza. Trzon biały, zakrzywiony i zgrubiały przy podstawie.

Skórka składa się z okrągłych komórek

plurocystydy obecne

cheilocystydy nieliczne, zmienne

Podchodziłem do niego 3 razy i dalej mi nic nie wychodzi...

od wrz.2006

2. Pluteus z prążkowanym kapeluszem

zastanawiałeś się nad P. cinereofuscus?

od sie.2006

3. Pluteus z prążkowanym kapeluszem

Ha, nie. Krążyłem raczej wokół P. insidiosus. Ale widzę że makroskopowo jest bardzo, bardzo podobny.

Muszę doczytać. Powiedz mi tylko, jeśli możesz, czy P. cinereofuscus może mieć sprzążki w kapeluszu?

od wrz.2006

4. Pluteus z prążkowanym kapeluszem

nie mam przy sobie (w delegacji) żadnej literatury a z głowy nie pamiętam czy ma sprzążki... co do doczytania to polecam Flora Agaricina Neerlandica.

P. insidiosus miałby wyraźnie szpiczaste cystydy, na pewno byś zauważył.

od sie.2006

5. Pluteus z prążkowanym kapeluszem

Jakub, masz rację, klucze prowadzą w kierunku P. cinereofuscus, gdy tylko uwzględnię kolor kapelusza. Nie znalazłem informacji o sprzążkach w tym gatunku. Być może nie ma to znaczenia. Zlokalizowałem jedną sprzążkę w kapeluszu i uparłem się by to wykorzystać, ale to wychodzi troszkę brak rozeznania: D... a w kolejce już czekają na mnie 2-3 nowe gatunku Pluteus. To chyba dobry dla nich czas.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji