Tym razem zdjecie jest bez lampy. Spotkałam w lesie mnóstwo takich maleńkich grzybków, ale innych niż poprzednio (poprzednio były czekoladowe). Było tego masę, więcej niż opieniek. Nie wiem co to, ale podejrzewam, że niejadalne.
To chyba te same, tylko suche, kruchaweczki wilgotne. Jak kapelusze są mokre, to mają kasztanowy kolor, a jak suche to taki "skórzany":-)
A to białe to chyba czubajeczka wełnista (Lepiota clypeolaria) - niejadalna miniaturka kani.
Początkowo myślałam, ze ta czubajeczka to czubajeczka cuchnąca (taką mam wymienioną w atlasie), ale nie miała przykrego zapachu. A jaki zapach ma wełnista?
owocowy, delikatny
To się zgadza w takim razie. Tylko zdumiewa mnie fakt, że ta cuchnąca w moim atlasie ma zupełnie taki sam kapelusz - z rdzawo-brązowym środkiem... Czy pomyłka w atlasie jest możliwa??? A może to kwestia jakości zdjęcia?
Jola, a możesz spojrzeć jeszcze na te dwa zdjęcia? Bo też nie mogę się dokopać co to jest... Wstyd mi:- ((
Czubajeczka cuchnąca jest o dużo mniejsza od wełnistej. Ma ok. 5 cm wysokości - jak jest dorodny egzemplarz:-) Ma bardziej brązowe łuseczki, wyraźniejszy pierścien, no i zapach - taki jakiś nieprzyjemny.
Te grzybki na górnym zdjęciu też wyglądaja mi na omawiane już kruchaweczki (chociaż kolor blaszek mi "nie gra" i nie jestem pewna).
Huby nie rozpoznaję:- (
Kruchaweczki to chyba nie, bo te grzybki byly zupelnie inne od tych, o które pytałam poprzednio. Chciałabym te zdjęcia umieścić w galerii zdjęć, ale wolałabym je podpisać no i mam problem...:- (( (
Forumowicze - help me please!
A jakby tak polówka wiązkowa (Agrocybe cylindracea)?
W sumie nie widać szczegółów.
W moim atlasie jest skromny opis polówki wiązkowej i w dodatku bez zdjęcia:- ( Nie mogę więc porównać...
"Kapelusz o średnicy 40-140 mm, młody półkulisty, dojrzały płaski, gładki albo garbkowato pomarszczony, suchy, początkowo brązowy, później brązowoochrowy do brązowego, przy suchej pogodzie popękany. Blaszki szerokośći 4-6 mm, gęste, młode białawe do kremowych, dojrzałe brązowe. Trzon długości 50-150 mm i grubości 12-20 mm, cylindryczny, pełny, bladokremowy, pod kapeluszem z białym, błoniastym pierścieniem. Miąższ biały, zbity, o przyjemnym smaku i zapachu... Wysyp zarodników brązowy... Rośnie od czerwca do października na pniach i pniakach różnych gatunków topoli, zwykle w dużych kępkach..." Aurel Dermek - Grzyby znane i mniej znane :)
Wielkość kapelusza się zgadza, kapelusze były gładkie, półkoliste (nie widziałam płaskich), tylko kolor mi nie pasuje. Był na pewno jasno-blado-kremowy (ale nie biały). Ponadto kapelusze były wyraźnie podwinięte. Pierścienia nie było. Trzon był w tym samy kolorze co kapelusz. Natomiast blaszki były wyraźnie ciemniejsze od reszty, brązowe - jak liście dębu. Miąższ biały, zapach przyjemny. Grzybki rosły wokół pnia z każdej jego strony ale nie na nim. Tyle mogę powiedzieć.