Będąc w tej części Bolęcina postanowiłem jeszcze sprawdzić co dzieje się w kamieniołomie oznaczanym na mapie firmy Compass jako Skała Bolęcka. Od pewnego czasu trwają próby rozpoczęcia w nim eksploatacji, ale istnieją poważne obawy, że może to doprowadzić do zniszczenia pomnika przyrody nieożywionej Skałka Triasowa w Bolęcinie.
Na razie przekraczamy nie istniejący na mapach las znajdujący się nieco na północ od pomnika przyrody.
Aby pójść do kamieniołomu należy w obrębie lasu odbić zdecydowanie w lewo, czyli na zachód. Tutaj drogę zagradza, ale niezbyt skutecznie bariera.
Będąc w tej okolicy sprawdzam, czy wciąż rośnie tutaj okazała brzoza czarna - Betula obscura. Tym razem drzewo jeszcze było.
Parę lat temu pola znajdujące się na południe od tej drogi były mocno zakrzaczone. Obecny stan może być wstępem do rozpoczęcia eksploatacji.
Powoli zbliżamy się do kompleksu leśnego na którego skraju znajduje się cel tego etapu naszej wycieczki.
Zanim poszliśmy dalej zatrzymaliśmy się aby podziwiać owocującą kalinę koralową - Viburnum opulus.
Oczywiście trzeba też dla porządku oglądać rośliny. Oto koniczyna pagórkowa - Trifolium montanum.
Dalej idzie rozetka popłochu pospolitego - Onopordon acanthium. Towarzyszy mu rezeda żółta - Reseda lutea.
A to już drugie w stosunkowo krótkim czasie spotkanie z ożanką pierzastosieczną - Teucrium botrys.
Ponownie zwracam uwagę na rośliny. Oto trywialna wierzba iwa - Salix caprea.
Tego przedstawiciela rodziny jasnotowatych po dłuższym zastanowieniu uznałem za czyściec roczny - Stachys annua.
Ponadto masowo występowała tutaj lepnica rozdęta - Silene vulgaris.
Ambitnie planowaliśmy, że dojdziemy do Chrzanowa. O tym, że nam się nie udało widać na mapie, którą umieściłem na początku każdego z wątków opisujących tę wycieczkę.
Powinno być Onopordum acanthium