bio-forum.pl

2008-06-30 Chrzanów - migawki ze śródmieścia

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-06-30 Chrzanów - migawki ze śródmieścia
19.lip.12 13:31
Piotr Grzegorzek

W kolejnym archiwalnym wątku zobaczymy małe co nieco z centrum miasta. W sumie było to pięć miejsc oznaczonych barwnymi kółkami na mapie firmy Compass.

Punkt pierwszy to niewielki skwerek przy ulicy Balińskiej. Tutaj dokumentowałem okazały krzew leszczyny - Corylus avellana, który mógł zostać uszkodzony w związku z przygotowaniem placu pod przenoszoną kapliczkę.

Była tutaj uprzednio ścięta leszczyna, która jakoby to powiedzieć wznowiła działalność.

Oczywiście całą tę dokumentację musieliśmy przeprowadzić w myśl zasady durne prawo, ale prawo.

Punkt drugi to park miejski, gdzie w kwiecie maku polnego - Papaver rhoeas uwijały się bzygi prążkowane - Episyrphus balteatus.

Ten sam gatunek bzyga pojawił się na koszyczku cykorii podróżnika - Cichorium intybus.

Punkt trzeci to południowy kraniec ulicy Balińskiej. Tutaj dokumentowałem typowego kielisznika zaroślowego - Calystegia sepium, którego również odwiedzał bzyg prążkowany - Episyrphus balteatus.

Oto zbliżenie okazałych kielichów jego kwiatów.

Nieopodal rósł prawoślaz wysoki - Alcea rosea, zwany także malwą różową.

Oto kolejny a zarazem ostatni w tym wątku bzyg prążkowany - Episyrphus balteatus.

Przyjrzyjmy się jeszcze wnętrzu dwu kwiatów prawoślazu wysokiego - Alcea rosea.

Punkt czwarty to zachodni skraj ulic Niecała i Piaskowa. Na wstępie na poboczu drogi zwróciłem uwagę na ciekawą kompozycję torebek nasiennych u maku polnego - Papaver rhoeas. Prawdopodobnie to jakaś teratologia.

Dalej idą dwa ujęcia powoju polnego - Convolvulus arvensis.

Oto typowa zabudowa tych ulic,

W punkcie piątym, przy ulicy Sienkiewicza udokumentowałem szczawik rożkowaty - Oxalis corniculata. Obecnie to Oxalis repens.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji