bio-forum.pl

Agaricus benesii - pieczarka solniskowa

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Agaricus benesii - pieczarka solniskowa
2.lis.04 09:32
"pimpek"
1
2
3

Chciałem się pochwalić swoim znaleziskiem. Potwierdza ono zdanie naszego Admina, że na wapieniach rosną ciekawe grzybki.

Zidentyfikowałem jako owocnik bardzo rzadkiej Pieczarki solniskowej - Agaricus benesii. Bardzo szybko czerwienieje, zwłaszcza szczyt kapelusza.

Fotki sa jeszcze przed obróbką, więc nie sią najlepsze, a poza tym jak wiadomo - dopiero się uczę.

od maj.2003

2. Agaricus benesii - pieczarka solniskowa
2.lis.04 10:15
Anna Kujawa "AniaK"

Piotr sprawdź jeszcze A. fusco-filbryllosus i A. silvaticus. Czy znalazłeś tylko ten jeden owocnik?

od sie.2002

3. Agaricus benesii - pieczarka solniskowa
2.lis.04 18:28
"pimpek"

Znalazłem tylko ten jeden owocnik.

Łatwo Ci powiedzieć: "sprawdź". A jak niby mam to zrobić, skoro w tak niepewnych kwestiach "sprawdzanie" najczęściej polega na podesłaniu Ci suszek? :)

od kwi.2001

4. Agaricus benesii - pieczarka solniskowa

Piotrku.

Pod jakim drzewkiem rosło w jakim lesie - może nie najważniejsze u pieczarek ale może pomóc w typowaniu.

U pieczarek zapach obowiązkowo - anyżowy, gorzkich migdałów, ani jeden ani drugi po prostu grzybowy, czy może nieprzyjemny (fenol, karbol, plastelina i akwarelki z naszego dzieciństwa).

Wygląda dość charakterystycznie.

Jakbyś zanotował położenie to można w kolejnych latach posprawdzać czy coś nie wyrośnie. Pieczarki bywaja powtarzalne.

od sie.2002

5. Agaricus benesii - pieczarka solniskowa
2.lis.04 18:50
"pimpek"

Na skraju lasu świerki + brzozy. W trawie. Zapach bardzo przyjemy grzybowy - niezwykle mocny.

Położenie oczywiście zanotowałem w głowie :)

od maj.2003

6. Agaricus benesii - pieczarka solniskowa
2.lis.04 19:49
Anna Kujawa "AniaK"

Myślałam o poserfowaniu po fotografiach dostępnych w necie i porównaniu ze znaleziskiem:-)))

A potem o przesłaniu okazu:-))) Jak najbardziej:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji