bio-forum.pl

2012-07-10 Jaworzno - przy ulicy Mickiewicza

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2012-07-10 Jaworzno - przy ulicy Mickiewicza
13.lip.12 20:57
Piotr Grzegorzek

Tego dnia po załatwieniu bardzo ważnej sprawy w redakcji tygodnika Co Tydzień udałem się na przystanek autobusowy w rejonie przyszłego nowego centrum miasta. W pewnym momencie będąc już na ulicy Mickiewicza postanowiłem nieco zwolnić i wykonać krótki fotoreportaż. Na początku mapa firmy Compass.

Oto widok ogólny. Trudno się tutaj spodziewać czegoś interesującego. Idziemy od rejonu kościoła w kierunku placu Górników.

Obok niego rozwinął się rdest ptasi - Polygonum aviculare.

Nieopodal pod słupem swoistą biogrupę utworzyła mietlica rozłogowa - Agrostis stolonifera.

Inny zielony tłumek to komosa biała - Chenopodium album ożywiona przez pszonak drobnokwiatowy - Erysimum cheiranthoides.

Towarzyszy im turzyca owłosiona - Carex hirta.

Opodal jednego z pawilonów handlowych rozgościł się palusznik nitkowaty - Digitaria ischaemum. W każdym bądź razie pochwy liściowe tego gatunku są zdecydowanie nagie.

Ruszam żwawo dalej. Teraz będzie trywialny mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.

W tej okolicy znajduje się także większe skupisko popłochu pospolitego - Onopordon acanthium. Roślina została tutaj wprowadzona celowo.

Na pobliskim trawniku dominuje babka lancetowata - Plantago lanceolata.

Kolejny słupek i kolejna biogrupa. Tym razem nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis oraz trzcinnik piaskowy - Calamagrostis epigeios.

Zbliżam się w okolicę skrzyżowania z ulicą Farną. Tutaj na trawniku rządzi krwawnik pospolity - Achillea millefolium.

Nieco dalej był powój polny - Convolvulus arvensis, któremu towarzyszyła lucerna sierpowata - Medicago falcata.

Następnie bardzo szybko poszedłem dalej. Zatrzymałem się na dłużej w sąsiedztwie obiektów byłego Sokoła. Dla mnie ważne było to co rosło w kwietniku.

Tym czymś była kompozycja szczawika rożkowatego - Oxalis corniculata oraz rozchodnika białego - Sedum album.

Ruszam dalej. Przed budynkami posadzono sporo iglaków. Pomiędzy nimi pojawił się jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

Zbliżam się do ulicy Grunwaldzkiej. Tutaj mijamy dorosły jesion wyniosły - Fraxinus excelsior. Z punktu widzenia atakującego lasu to ciężka kawaleria powietrzna.

Ostatnie zdjęcie przedstawia koronę robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.

od cze.2010

2. 2012-07-10 Jaworzno - przy ulicy Mickiewicza
13.maj.21 08:25
Piotr Grzegorzek

Powinno być Onopordum acanthium

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji