bio-forum.pl

Porażona Carex sp. - proszę o pomoc

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc

Na takich turzycach znalazłem coś z Ustilaginales (grzybów głowniowych)

Proszę mi podpowiedzieć jakie szczegóły budowy morfologicznej mam uwiecznić na zdjęciach i jakie porobić pomiary, aby oznaczenie tej turzycy było maksymalnie prawdopodobne?

Turzyca rosła w podmokłym olsie (olszynie)

W tej chwili kilka fotek kiepskiej jakości (wiatr i brak czasu), ale zrobię i zamieszczę lepsze.

od lut.2007

2. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc
25.cze.12 04:59
Piotr Kobierski

od lip.2004

3. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc

Serdeczne dzięki:-)

Myślałem, że przy turzycach będzie będzie większy problem i potrzeba pokazania kilku "specyficznych" detali;-)

od wrz.2004

4. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc
25.cze.12 17:16
Marcin Piątek

A gdzie znalazłeś? Bo ta głownia to bardzo rzadki w Polsce gatunek Farysia olivacea. Dotąd podawany tylko z Puszczy Niepołomickiej i Pienin. W Europie i Polsce zbierany tylko na Carex riparia - więc trzeba by jeszcze raz zerknąć na oznaczenie żywiciela

Jak możesz to zbierz kilka porażonych kwiatostanów, wysusz tak jak rośliny naczyniowe, i przyślij do mnie.

od lip.2004

5. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc

Marcin, okolice Puław.

Obszerniejszy opis i zdjęcia będą w dziale "Jaki to grzyb? Mykologia"

Właśnie dlatego chodziło mi "maksymalnie pewne" oznaczenie tej turzycy.

Namiętnie przeglądając w necie zdjęcia wielu rodzajów Ustilaginales pasożytujących na Carex sp., wizualnie pasożyt "leciutko podchodził mi" właśnie pod Farysia thuemenii jednak z żywicielem szło nietęgo.

asturnatura.com

Pod mikroskop grzyba jeszcze nie wkładałem.

Niewielki materiał roślinny zebrałem wczoraj podczas natrafienia na tą głownię.

Dozbieram więcej i wyślę po wysuszeniu, ale u mnie dzisiaj ciągłe przeloty deszczu.

od cze.2012

6. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc

turzyca przybrzeżna?

od lut.2007

7. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc
25.cze.12 20:29
Piotr Kobierski

No to Piter dałeś ciała: ( Mam niedaleko spore stanowisko Carex riparia jutro sprawdzę może się znajdzie, żeby się nie okazało, że ten grzyb jest tak "rzadki" jak niektóre rośliny "czerwonych list" :)

od wrz.2004

8. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc
26.cze.12 00:19
Marcin Piątek

Rzeczywiście nazwa aktualna to Farysia thuemenii (Farysia olivacea jest synonimem)- nawet po cechach makro oznaczenie na 100%

Grzyb jest chyba naprawdę rzadki - sporo stanowisk turzyc w Polsce przeglądnąłem w ostatnich latach i nigdy go nie znalazłem. Na turzycach w naszym klimacie rośnie głównie Anthracoidea, a Farysia jest przede wszystkim rodzajem tropikalnym, i tylko Farysia thuemenii bardzo rzadko występuje w Europie i to raczej w cieplejszych regionach.

od cze.2010

9. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc
26.cze.12 09:58
Piotr Grzegorzek

Trudno się wtrącać, ale w V tomie Flory Polski - Ustilaginales - Kochman, Majewski bohater tej akcji był nazwany Farysia Thuemenii (Fisch. v. Waldh.) Nannf. Tedy w kwestii nomenklatury byłby to powrót do przeszłości.

od lip.2004

10. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc

Wziąłem z sobą w teren (w pośpiechu) drugą część "Rośliny polskie" Szafer, Kulczyński, Pawłowski i na miejscu stwierdziłem, że moja edukacja botaniczna pozostawia wiele do życzenia;-)

Nie do końca wiedziałem, gdzie niektóre, charakterystyczne dla gatunku morfologiczne detale znaleźć:- (

Najszerszy znaleziony liść to 13 mm???

Mój wzrost to 176 cm

Jak prawidłowo podaje się (mierzy się) wysokość przy tego typu roślinach?

W ich naturalnym (zastanym) stanie (123 cm) czy wysokość fizyczną uzyskaną przy pomocy badającego (188 cm)?

od lut.2007

11. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc
27.cze.12 16:25
Piotr Kobierski

.

(wypowiedź edytowana przez koberek 27. czerwca. 2012)

od lip.2004

12. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc

Piotrze, o takiej sytuacji, że mogą obok siebie występować obydwa gatunki turzycy, po prostu nie pomyślałem:- (

Dlatego robiąc powyższe zdjęcia działałem dość lekkomyślnie i niefachowo, czyli wybierałem na modele, te egzemplarze, które ""wpadły mi w oko". Np. pochwy z innego egzemplarza, siatka z innego, szerokość liścia z innego, a wysokość rośliny z jeszcze innego - normalnie jak totalny laik:- (

Znalazłem 8 zarażonych egzemplarzy, z czego 5 pobrałem dla Marcina i siebie, a 3 przezornie pozostawiłem na miejscu:-)

Jutro się postaram zrehabilitować i pobrać właściwe wymiary i porobić adekwatne zdjęcia.

Dzięki za sugestię:-)

od lut.2007

13. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc
27.cze.12 20:04
Piotr Kobierski

Jak zebrałeś całe porażone rośliny dla Marcina to nie będzie problemu fachowcy oznaczą. Zrób jeszcze zdjęcia pęcherzyków ale nie w kłosie tylko luzem. Ze zdjęcia pierwszego bardziej C. riparia z drugiego bardziej C. acutiformis.

C. acutiformis ma pęcherzyki z krótkim słabo wyciętym dzióbkiem, punktowane. natomiast C. riparia ma pęcherzyki z dłuższym dwudzielnym dzióbkiem.

seeds.eldoc.ub.rug.nl

od wrz.2004

14. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc
6.lip.12 12:33
Marcin Piątek

Bogdanie, czy mógłbys mi przysłać zebrane okazy Farysia thuemenii. Wysłałem Ci emaila na adres prywatny

od lip.2004

15. Porażona Carex sp. - proszę o pomoc

Marcin, przepraszam, że się nie odzywam, ale jestem na zarobkowym wyjeździe praktycznie bez dostępu do internetu:- ( Będę w domu w tym tygodniu i od razu wyślę Ci kompletny materiał.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji