Na takich turzycach znalazłem coś z Ustilaginales (grzybów głowniowych)
Proszę mi podpowiedzieć jakie szczegóły budowy morfologicznej mam uwiecznić na zdjęciach i jakie porobić pomiary, aby oznaczenie tej turzycy było maksymalnie prawdopodobne?
Turzyca rosła w podmokłym olsie (olszynie)
Serdeczne dzięki:-)
Myślałem, że przy turzycach będzie będzie większy problem i potrzeba pokazania kilku "specyficznych" detali;-)
A gdzie znalazłeś? Bo ta głownia to bardzo rzadki w Polsce gatunek Farysia olivacea. Dotąd podawany tylko z Puszczy Niepołomickiej i Pienin. W Europie i Polsce zbierany tylko na Carex riparia - więc trzeba by jeszcze raz zerknąć na oznaczenie żywiciela
Jak możesz to zbierz kilka porażonych kwiatostanów, wysusz tak jak rośliny naczyniowe, i przyślij do mnie.
Marcin, okolice Puław.
Obszerniejszy opis i zdjęcia będą w dziale "Jaki to grzyb? Mykologia"
Właśnie dlatego chodziło mi "maksymalnie pewne" oznaczenie tej turzycy.
Namiętnie przeglądając w necie zdjęcia wielu rodzajów Ustilaginales pasożytujących na Carex sp., wizualnie pasożyt "leciutko podchodził mi" właśnie pod Farysia thuemenii jednak z żywicielem szło nietęgo.
Pod mikroskop grzyba jeszcze nie wkładałem.
Niewielki materiał roślinny zebrałem wczoraj podczas natrafienia na tą głownię.
Dozbieram więcej i wyślę po wysuszeniu, ale u mnie dzisiaj ciągłe przeloty deszczu.
turzyca przybrzeżna?
No to Piter dałeś ciała: ( Mam niedaleko spore stanowisko Carex riparia jutro sprawdzę może się znajdzie, żeby się nie okazało, że ten grzyb jest tak "rzadki" jak niektóre rośliny "czerwonych list" :)
Rzeczywiście nazwa aktualna to Farysia thuemenii (Farysia olivacea jest synonimem)- nawet po cechach makro oznaczenie na 100%
Grzyb jest chyba naprawdę rzadki - sporo stanowisk turzyc w Polsce przeglądnąłem w ostatnich latach i nigdy go nie znalazłem. Na turzycach w naszym klimacie rośnie głównie Anthracoidea, a Farysia jest przede wszystkim rodzajem tropikalnym, i tylko Farysia thuemenii bardzo rzadko występuje w Europie i to raczej w cieplejszych regionach.
Trudno się wtrącać, ale w V tomie Flory Polski - Ustilaginales - Kochman, Majewski bohater tej akcji był nazwany Farysia Thuemenii (Fisch. v. Waldh.) Nannf. Tedy w kwestii nomenklatury byłby to powrót do przeszłości.
.
(wypowiedź edytowana przez koberek 27. czerwca. 2012)
Piotrze, o takiej sytuacji, że mogą obok siebie występować obydwa gatunki turzycy, po prostu nie pomyślałem:- (
Dlatego robiąc powyższe zdjęcia działałem dość lekkomyślnie i niefachowo, czyli wybierałem na modele, te egzemplarze, które ""wpadły mi w oko". Np. pochwy z innego egzemplarza, siatka z innego, szerokość liścia z innego, a wysokość rośliny z jeszcze innego - normalnie jak totalny laik:- (
Znalazłem 8 zarażonych egzemplarzy, z czego 5 pobrałem dla Marcina i siebie, a 3 przezornie pozostawiłem na miejscu:-)
Jutro się postaram zrehabilitować i pobrać właściwe wymiary i porobić adekwatne zdjęcia.
Dzięki za sugestię:-)
Jak zebrałeś całe porażone rośliny dla Marcina to nie będzie problemu fachowcy oznaczą. Zrób jeszcze zdjęcia pęcherzyków ale nie w kłosie tylko luzem. Ze zdjęcia pierwszego bardziej C. riparia z drugiego bardziej C. acutiformis.
C. acutiformis ma pęcherzyki z krótkim słabo wyciętym dzióbkiem, punktowane. natomiast C. riparia ma pęcherzyki z dłuższym dwudzielnym dzióbkiem.
Bogdanie, czy mógłbys mi przysłać zebrane okazy Farysia thuemenii. Wysłałem Ci emaila na adres prywatny
Marcin, przepraszam, że się nie odzywam, ale jestem na zarobkowym wyjeździe praktycznie bez dostępu do internetu:- ( Będę w domu w tym tygodniu i od razu wyślę Ci kompletny materiał.