bio-forum.pl

Dziwna narośl

bez logowania - można przeglądać

od paź.2004

1. Dziwna narośl
narosl

Zobaczcie co to za dziwna narośl, wygląda jak skamielina na drzewie. Nie ma tego w moim atlasie.

od kwi.2004

2. Dziwna narośl

Mnie to wyglada na czyreń

od kwi.2004

3. Dziwna narośl

Mnie też. Może np. ogniowy. Szary, popielaty. Brzeg szeroki, zaokrąglony, niekiedy bardzo gruby, cynamonowobrązowy... Gatunek podobny - czyreń osikowy.

A co to za drzewo?

od wrz.2004

4. Dziwna narośl

To drzewo to jak się domyślam dąb (sądzę tak po liściach wokoło i po kolorze kory, ale mogę się mylić), a grzyb jaki go porasta to najpewniej czyreń dębowy.

od kwi.2004

5. Dziwna narośl

Sebastian. Dąb nie jest taki skory do zrzucania tak szybko liści, poza tym to: liście nie są zaokraglone tylko szpiczaste i nie jest kolor liści dębu. Tak mi się widzi.

od wrz.2004

6. Dziwna narośl

To tylko domysł, te liście na dole przypominają mi właśnie dębowe i dlatego sądzę, że to dąb.

Jak napisałem mogę się mylić.

Elmira powinna rozwiać wątpliwości, jeśli sprawdziła, jakie to drzewo...

U nas dęby już straciły liście :)

od maj.2002

7. Dziwna narośl

Bardzo prawdopodone, że ta "dziwna narośl" to czyreń dębowy (Phellinus robustus).

od paź.2004

8. Dziwna narośl

Dopiero dziś dorwałam się do komputera i mogę rozwiać wątpliwości. To drzewo to dąb. U nas dęby już też straciły liście, jak u Sebastiana.

od kwi.2004

9. Dziwna narośl
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji