bio-forum.pl

Śliwa - srebrzystość liści.

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Śliwa - srebrzystość liści.
24.sie.06 10:59
Adam ("korn")

Moje śliwy zostały zaatakowane przez grzyby, których objawem jest srebrzystość liści. Drzewa sa mocno srebrzyste. Jakimi preparatamii to zwalczać?

2. Śliwa - srebrzystość liści.
29.sie.06 09:51
Sylwia Winiarska ("alfa")

Srebrzystość liści powoduje grzyb Chondrostereum purpureum. Nie ma na tę chorobę środków chemicznych. Ochrona polega na zapobieganiu infekcji (higiena pracy, narzędzi) i usuwaniu porażonych konarów drzew. Niektóre gatunki i odmiany drzew owocowych są bardziej podatne na srebrzystość, inne mniej. Znam drzewa śliwy od kilku lat bardzo porażone grzybem i ciągle nieźle owocujące. Jeżeli więc masz drzewa chore w niewielkim stopniu, to może wystarczy powycinać niektóre konary. Mam nadzieję, że to coś pomoże.

3. Śliwa - srebrzystość liści.
16.wrz.06 12:20
"Ryszard Ćwirta" (b/log.)

Kupiłem młode śliwy rok temu. Na wiosnę zaczęły chorować (rozety). Teraz widzę srebrne liście.

Chcę usunąć drzewka w całości. Czy pozostałe drobne korzonki w ziemi mogą być niebezpieczne dla następnych drzewek. Czy w tym samym miejscu mogę posadzić znowu śliwy bez obawy że się zarażą?

od sie.2006

4. Śliwa - srebrzystość liści.

Najlepiej wykopać razem z całym systemem korzeniowym. Niby nic nie powino się stać nowym drzewkom, ale można to zrobić dla pewności

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji