Przed wstawianiem aktualności kolejny, sentymentalny wątek z moich stron rodzinnych. Znajdujemy się w okolicy 13 km drogi Rybnik Racibórz z niewielkim odchyleniami po pół kilometra w każdą stronę. Na początek fragment mapy firmy Compass.
Na początku trasa oznaczona kolorem niebieskim. Podążamy zgodnie ze wskazaniem strzałki. Tak wówczas wyglądał mój dom rodzinny.
Idziemy skrajem lasu. Tutaj w miejscu nieco podmokłym owocował dziki bez koralowy - Sambucus racemosa. Nad nim nachyla się olsza czarna - Alnus glutinosa. Na pierwszym planie widać niecierpek drobnokwiatowy - Impatiens parviflora.
Kiedyś w środku znajdowała się polana. Tam, jak to się dzisiaj mówi w kręgach rządowych "harataliśmy w gałę". Jej ozdobą był okazały modrzew europejski - Larix decidua. Tego dnia stwierdziłem ze zgrozą, że definitywnie usechł i jak wynika z opowieści mojego brata, który mi towarzyszył, stało się to nagle.
Polana zarosła. Jej centrum zajmuje grupa dębów szypułkowych - Quercus robur.
Szybko zeszliśmy na dół, ku zachodniej krawędzi lasu. Tutaj na pniaku dębu szypułkowego rozrasta się gmatwek dębowy - Daedalea quercina.
W tej części od zawsze rosły dęby szypułkowe - Quercus robur pomiędzy którymi rozścielały się łany turzycy drżączkowatej - Carex brizoides.
W tym momencie dość szybko przeszliśmy ku południowo-zachodniej krawędzi lasu i postanowiliśmy pójść w kierunku zabudowy Rzuchowa. W obniżeniu płynie jeden z cieków składających się na rzekę Sumina.
Z pól spoglądamy w kierunku południowo-zachodnim. W dole znajdują się Krzyżkowice. Pewne zaniepokojenie wzbudziły w nas nadciągające chmury.
Kolejna seria zdjęć została wykonana pod wieczór. Oto las oznaczony na mapie zieloną kropką. W jego runie masowo występuje niecierpek drobnokwiatowy - Impatiens parviflora.
Królową jeżyn jest w tym miejscu jeżyna Bellardiego - Rubus pedemontanus.
Drzewostan został ostatnio mocno przetrzebiony. Dzięki temu ujawnił się w miarę okazały jak na ten teren klon jawor - Acer pseudoplatanus.
Jesteśmy już blisko punktu trzeciego. Tutaj na dolinie cieku utworzono staw. Tego dnia znalazł się w nim powalony dąb szypułkowy - Quercus robur.
W przy drodze od dawien dawna rosną okazałe graby zwyczajne - Carpinus betulus.