bio-forum.pl

Perenniporia medulla-panis na klonie

bez logowania - można przeglądać
GRej199612

od gru.2003

1. Perenniporia medulla-panis na klonie

Zaintrygował mnie grzyb rosnący na wysokości pow. 3 m na klonie w miejscu po wyciętym martwym konarze. W niższych partiach jest porażony żółciakiem siarkowym. Klon rośnie w sercu lasu bukowego z domieszkami na rozstaju dróg leśnych. Z racji słabego światła i wysokości ciężko sfocić. Użyłem teleobiektywu i co nieco widać. Po sesji foto próbowałem pozyskać kawałek grzyba z drewnem i po cyrkowych akrobacjach udało się:-) W/g mnie to trwałoporka różnobarwna, którą widziałem tylko raz w tym lesie ale na drewnie dębowym i to w strefie przyziemnej.

Proszę o sugestie. Może to co innego. Cechy makro odpowiadają mojemu typowi ale nie pasi substrat i miejsce występowania. I to też chyba też ważne-powoduje białą zgniliznę drewna

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji