bio-forum.pl

2006-08-20 Wyprawa z Marcinem i Jolą Piątek na Śnieżnik

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. 2006-08-20 Wyprawa z Marcinem i Jolą Piątek na Śnieżnik
23.sie.06 10:01
Piotr Perz "pimpek"

Cześć,

w niedzielę, 2006-08-20 odbyłem mikologiczną wycieczkę z Marcinem i Jolą Piątek na Śnieżnik. Piszę taki nagłówek - a w wolnej chwili rozwinę ten temat.

Pierwszym oznaczonym grzybkiem z tej wycieczki jest nieopublikowany jeszcze taxon

Lachnellula mugicola

1
2

rosnący na Pinus mugo na wysokości ponad 1400m n. p. m.

ciekawe ile kolekcji w Polsce oznaczonych jako Lachnellula calyciformis (Willd.) Dharne lub Lachnellula subtilissima (Cooke) Dennis są właśnie tym taxonem? Wot - kolejny pomysł badawczy :)

od sie.2002

2. 2006-08-20 Wyprawa z Marcinem i Jolą Piątek na Śnieżnik
14.lis.06 10:23
Piotr Perz "pimpek"

Ha!!

już myślałem, że poza powyższą Lachnellula straciłem wszystkie eksykaty z tej wycieczki a tu taka niespodzianka!

Wczoraj całkowitym przypadkiem znalazłem gdzieś pomiędzy kartonami i innymi klamotami gałąź..... na której nalepka mówiła, że jest to z tej wycieczki!!

Była to gałąź z klubu (Acer), którą znaleźliśmy zaraz na początku wycieczki +/- przy parkingu.

Poszukałem więc Orbilia, które tam były i okazało się, że wciąż żyją! Jestem wniebowziety - jest to jakaś Orbilia z grupy Serpentiniae - trzeba będzie sie nią zając jaki tylko przerobię to, co czeka w lodówce :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji