bio-forum.pl

Trichopezizella nidulus ?

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od paź.2007

1. Trichopezizella nidulus ?
1
2
3
4
5
6
7

Znalezione dzisiaj na wysychających mokradłach, na ich skraju, na gnijących, starych liściach oczeretu ( jeśli dobrze rozpoznałem). Rosły tam również pałki, turzyce i jakieś trawy.

od sie.2002

2. Trichopezizella nidulus ?
11.lip.12 10:19
"pimpek"

Nieeeeee, to nie jest to. Ale jest to coś bardzo ciekawego! Na pierwszą myśl przyszło mi coś w okolicach Lasiomollisia phalaridis, ale ona jest przywiązana do substratu. Bywa zmienna, niekiedy prawie całkiem gładka, ale Twoje są nieco inne - nie mają włosków na marginesie zaś włoski z boku i subiculum są.... żółte? Takie bardziej coś w okolicy Arachnopeziza?

Ale ciekawe:-)

od paź.2007

3. Trichopezizella nidulus ?

Substrat mogłem źle rozpoznać. Muszę ( jak skleroza i woda pozwoli;-)) w tym roku postarać się o rozpoznanie tego co tam rośnie, bo grzybek pasuje mi bardzo na gatunek Dennisiodiscus prasinus.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji