bio-forum.pl

2008-07-17 Jaworzno, między szpitalem a Wilkoszynem

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-07-17 Jaworzno, między szpitalem a Wilkoszynem
16.maj.12 08:37
Piotr Grzegorzek

Tego roku sporo czasu spędziłem na terenie wykopów pomiędzy ulicami Obrońców Poczty Gdańskiej a Józefa Chełmońskiego. Zaczęto tam bowiem uzbrajać teren pod budownictwo i same budowy. Przy okazji z ziemi wyszły niesamowite okazy geologiczne. Oczywiście penetrując te tereny zbierałem także grzyby no i dokumentowałem szatę roślinną. Tego dnia przeszedłem teren oznaczony na mapie firmy Compass kolorem niebieskim. Zdjęcia wykonywałem w punktach węzłowych.

W pierwszym punkcie zwróciłem uwagę na ozdobny, krzewiasty dziurawiec. Po sprawdzeniu wielu możliwości wyszło mi, że to Hypericum patulum.

Oto jego kwiaty w zbliżeniu. Jest tam także jakiś pająk.

Punkt drugi to widok ogólny w kierunku północno-wschodnim.

W punkcie trzecim zająłem się przerzucaniem kamieni. Oto wapień z warstw gogolińskich dolnych triasu środkowego.

Na wielu kamieniach znajdują się niemalże współczesne formy naciekowe.

Tutaj oglądamy wapień krynoidowy z intraklastem.

W wyniku wietrzenia tutejszych wapieni powstaje taka brunatna, ilasta gleba.

Bardzo dużo jest tutaj wapieni falistych, które powstały wskutek przemieszczania się osadów po ówczesnym twardym dnie morskim.

Widoczne w nich struktury są świadectwem burzliwej historii.

Idziemy teraz do punktu czwartego. Po dłuższym kamieniowaniu czas na oset nastroszony - Carduus acanthoides.

Następnie dość szybko udałem się na przystanek autobusowy w Wilkoszynie. Dość szybko, to oczywiście lekka przesada, ponieważ wlokłem z sobą torbę kamieni. W okolicy przystanku mając trochę czasu sfotografowałem orzech włoski - Juglans regia.

Następnie w owocostanie marchwi dzikiej - Daucus carota obserwowałem krzątającą się klecankę pospolitą.

od cze.2010

2. 2008-07-17 Jaworzno, między szpitalem a Wilkoszynem
5.mar.22 08:58
Piotr Grzegorzek

Na ostatnich zdjęciach jest zdecydowanie klecanka pospolita znana także jako klecanka rdzaworożna - Polistes dominula.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji