Tego roku sporo czasu spędziłem na terenie wykopów pomiędzy ulicami Obrońców Poczty Gdańskiej a Józefa Chełmońskiego. Zaczęto tam bowiem uzbrajać teren pod budownictwo i same budowy. Przy okazji z ziemi wyszły niesamowite okazy geologiczne. Oczywiście penetrując te tereny zbierałem także grzyby no i dokumentowałem szatę roślinną. Tego dnia przeszedłem teren oznaczony na mapie firmy Compass kolorem niebieskim. Zdjęcia wykonywałem w punktach węzłowych.
W pierwszym punkcie zwróciłem uwagę na ozdobny, krzewiasty dziurawiec. Po sprawdzeniu wielu możliwości wyszło mi, że to Hypericum patulum.
W punkcie trzecim zająłem się przerzucaniem kamieni. Oto wapień z warstw gogolińskich dolnych triasu środkowego.
Bardzo dużo jest tutaj wapieni falistych, które powstały wskutek przemieszczania się osadów po ówczesnym twardym dnie morskim.
Idziemy teraz do punktu czwartego. Po dłuższym kamieniowaniu czas na oset nastroszony - Carduus acanthoides.
Następnie dość szybko udałem się na przystanek autobusowy w Wilkoszynie. Dość szybko, to oczywiście lekka przesada, ponieważ wlokłem z sobą torbę kamieni. W okolicy przystanku mając trochę czasu sfotografowałem orzech włoski - Juglans regia.
Następnie w owocostanie marchwi dzikiej - Daucus carota obserwowałem krzątającą się klecankę pospolitą.
Na ostatnich zdjęciach jest zdecydowanie klecanka pospolita znana także jako klecanka rdzaworożna - Polistes dominula.