bio-forum.pl

Rustroemia conformata ?

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od paź.2007

1. Rustroemia conformata ?
1
2
3
4

Dwa lata temu znalazłem w tym samym miejscu co teraz, na takich szczątkach podobne grzybki, tylko dużo dojrzalsze. Pimpek wytypował je jako Rustroemia conformata. To ten wątek [bf#400246]. Czy zatem te grzybki to młodsze okazy wspomnianego gatunku?

od sie.2002

2. Rustroemia conformata ?
27.maj.16 13:44
"pimpek"

Ojej, tak kompletnie bez trzonków?

To może być coś innego...

od sie.2002

3. Rustroemia conformata ?
27.maj.16 22:02
"pimpek"

Beato, daj tu zdjęcia swoich Rutstroemia conformata, tych z długimi trzoneczkami.

Kurcze, aż się wierzyć nie chce, że one mogą być takie zmienne - sądzę, że to dwa różne gatunki.

(wypowiedź edytowana przez pimpek 27. maja. 2016)

od lip.2004

4. Rustroemia conformata ?

"... Kurcze, aż się wierzyć nie chce, że one mogą być takie zmienne - sądzę, że to dwa różne gatunki."

Chyba nie ma innej możliwości

od mar.2010

5. Rustroemia conformata ?
q
w

Moim zdaniem, ani te z tego wątku, ani te linkowane przez Jacka, to nie R. conformata, jeżeli to, co oznaczyłeś u mnie, to ona. Nijak się nie mają do siebie. Wstawiam makro, bo mikro pewna nie jestem, bo tego dnia tośmy kilkanaście asco przewalili i wolę nie ryzykować, że wstawię coś dziwnego. Nie zrobiłam porządków w zdjęciach, niestety.:- (

od sty.2007

6. Rustroemia conformata ?

Co do porządków w zdjęciach..., tylko oby nie wyglądało, że się wymądrzam;-) najczęściej robię tak, że foty mikro poszczególnych kolekcji przedzielam fotografią czegoś, przy czym u mnie jest to fota miarki (to dla mnie sygnał, że jest granica pomiędzy foceniem różnych okazów, naprawdę to bywa przydatne), a w arkuszu Ecela robię wpis z danymi o badanej kolekcji (data badania, nazwa lub typowanie, data zbioru, jakieś uwagi i inne dane)

przydaje się do szukania różnych danych (a to, czy dana kolekcja była badana, która kolekcja była badana, gdzie szukać fot mikro (bo są podłączane do folderu danej kolekcji)) i inne takie:-)

ja korzystam właśnie z namiaru na eppendorfki (namiar na pęsety chirurgiczne już miałam od BG), a może komuś przyda się taka moja uwaga:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji