W drugim odcinku naszego spaceru po Kotlinie Chrzanowskiej wędruję konsekwentnie w kierunku zachodnim. Na mapie firmy Compass trasę tego odcinka oznaczyłem kolorem ciemnoniebieskim. W porównaniu z mapką z części pierwszej wprowadziłem drobną korektę, ponieważ odświeżyła mi się pamięć.
Po przejechaniu kilkudziesięciu metrów natrafiłem na kolejną przeciętą przez drogę wydmę. Oto jej część północna. W porastającym ją drzewostanie dominuje sosna zwyczajna - Pinus sylvestris. W runie nader obficie występuje borówka czarna - Vaccinium myrtillus.
Są też liczne brzozy brodawkowate - Betula pendula.
Część wydmy po południowej stronie drogi została rozmyta. Tutaj na piasku pojawiła się bardzo młoda brzoza brodawkowata - Betula pendula.
Następnie bardzo szybko dotarłem do drogi prowadzącej do stawów Groble. W tej okolicy znalazłem dość rzadki w naszej okolicy niecierpek pospolity - Impatiens noli-tangere. Można powiedzieć, że nie jest godny swojej nazwy.
Aby móc pojechać dalej na zachód musiałem przez chwilę pojechać w kierunku północnym. W drodze znajduje się mnóstwo kałuż.
W tej okolicy w drzewostanie pojawiają się dęby szypułkowe - Quercus robur oraz olsze czarne - Alnus glutinosa.
Oto kolejna mocno opalona sosna zwyczajna - Pinus sylverstris.
Dość szybko zbliżam się do wielkiej polany znajdującej się w końcowym odcinku tej trasy. Spotykam się teraz z rzeczką Kanał Matylda, dawniej Śmidra.
Teraz na kilkunastu zdjęciach pokażę występującego tutaj wiesiołka. Oznaczyłem go jako Oenothera paradoxa.