Po zweryfikowaniu przebiegu trasy od Mikołaja do Wawrzyńca na odcinku Chrzanów - Płaza następnego dnia udałem się do Płazy, aby kontynuować wędrówkę i dokumentować napotykane atrakcje turystyczne. Tak to wygląda na mapie firmy Compass.
Zaczynamy od odcinka oznaczonego kolorem fioletowym. Na początku dość mocny, grzybowy akcent. Oto mączniak - Erysiphe ranunculi na powojniku wielkokwiatowym - Clematis. To było moje drugie znalezienie tego gatunku na tym żywicielu.
Za stodołą napotkałem skupisko rudbekii nagiej - Rudbeckia laciniata opanowane przez kolejnego mączniaka. Dla większości mykologów to już Glovinomyces cichoracearum, dla części wciąż Erysiphe cichoracearum.
W dalszym etapie zająłem się solidnie murem okalającym zespół pałacowo-parkowy. W sumie zrobiłem tutaj aż pięćdziesiąt zdjęć, pokażę tylko część z nich. Na początku wapień z polewą kalcytową. Proszę zauważyć, że znajduje się tutaj także sporo porostów. Tych nie podejmuję się oznaczać.
Na kolejnym kamieniu rozwinęły się bardzo duże nacieki. Tutaj znajdują się skorupiaste porosty o żółtej plesze.
Kolejne delikatne formy naciekowe rozwinęły się wskutek przekształcenia zaprawy murarskiej. To jeden z argumentów za tym, że rozwój szaty naciekowej nie wymaga zbyt długiego czasu.
W szczelinach muru znajdziemy paprocie. Oto zanokcica murowa - Asplenium ruta-muraria.
Spójrzmy jeszcze na drobne nacieki grzybkowate. Pomiędzy nimi także znajduje się sporo czarniawych porostów.
Bliżej końca tego odcinka można z krawędzi tej równiny spoglądać na wylot doliny Płazianki. Po drodze mijamy owocujący krzew róży dzikiej - Rosa canina.
Teraz na pierwszym planie widzimy gęsty krzew róży dzikiej - Rosa canina. Na prawo od niego znajduje się kępa nawłoci kanadyjskiej - Solidago canadensis. Białe zabudowania na wzniesieniu to Syberia. Zalesione wzgórze po lewej to Bukowica a po prawej to Grodzisko Wielkie.
Zza krzewu elementy widoczne na horyzoncie pozostają takie same. Lepiej widać tylko szerokie ujście doliny.
Teraz widoczną dolinę po lewej stronie ogranicza Czarny Las z zamkiem Lipowiec. Dolina na pierwszy planie to Czarny Dół.
Dalej wzdłuż drogi aż po linię Czarnego Lasu ciągną się opuszczone pola sukcesywnie opanowywane przez nawłoć kanadyjską - Solidago canadensis. Poza tym jest tutaj sporo trzcinnika piaskowego - Calamagrostis epigeios.