bio-forum.pl

Grzyb pokroju smardza jesienią, prawie czarny

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od mar.2003

1. Grzyb pokroju smardza jesienią, prawie czarny
29.paź.04 20:41
Jacek Ścipień "jaceksc"
Nieznany mi grzyb

Znalazłem tego grzyba (pojedynczy egzemplarz) 2 października tego roku na skraju leśnej drogi w Puszczy Sandomierskiej. Obok rosła trawa, las iglasty (sosny i świerki), w podszyciu paprocie.

Liczę na pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów w oznaczeniu gatunku.

od wrz.2004

2. Grzyb pokroju smardza jesienią, prawie czarny
29.paź.04 21:05
Maciej Malec "maciej_m"

Pestrzyca zatokowata (Helvella lacunosa) - 100%

W lecie znalazłem taką samą. Pół metra od niej rosła piestrzyca kędzierzawa, która pokrojem nie odbiega, ale jest biała.

Od biedy da się jeść, ale jest łykowata i niesmaczna.

od lip.2004

3. Grzyb pokroju smardza jesienią, prawie czarny

To są te dwie znalezione latem tego roku przez Maćka:-)

Mi się zdawało, że to było ze 20 centymetrów jedna obok drugiej, skleroza mnie zżera:- (

od wrz.2004

4. Grzyb pokroju smardza jesienią, prawie czarny
29.paź.04 22:45
Maciej Malec "maciej_m"

No dobra - 40 cm i się zgodzę.

od kwi.2004

5. Grzyb pokroju smardza jesienią, prawie czarny
30.paź.04 18:14
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Tak, Jacek. Przepraszam, że Cię pouczam, ale to dla Twojego dobra. Widzę, że mylisz smardze z piestrzenicami. Może to się dla Ciebie okazać fatalne w skutkach. Przejrzyj, proszę dokładnie Atlas grzybów. Zobacz, jak wygląda smardz, a jak piestrzenica.

Ten grzyb bardziej przypomina właśnie piestrzenicę (trującą), niż jadalnego smardza. Jak najbardziej jest to piestrzyca. Jadalna, ale niesmaczna.

od mar.2003

6. Grzyb pokroju smardza jesienią, prawie czarny

Dziękuję za konkretne odpowiedzi. Dodam tylko, że sam wcale nie uznałem tego grzyba za smardza, a wspomniałem o nim w tytule wiadomości tylko dlatego, że żaden lepszy opis nie przyszedł mi do głowy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji