Tego dnia prowadziłem kolejny rekonesans w związku z pracami nad przewodnikiem "Więcej niż jura". Moim celem było sprawdzenie odcinka trasy zatytułowanej "Od Mikołaja do Wawrzyńca". Tak to wygląda na mapie firmy Compass. Generalnie rzecz biorąc przemieszczamy się w kierunku południowym.
Z tego miejsca można odbić w kierunku cmentarza. To będzie punkt trzeci. Z jego północnej krawędzi widać szerszą panoramę Chrzanowa.
Opuszczamy zwartą zabudowę. To już punkt piąty. Spoglądamy na wschód. W dole znajduje się dolina dość chimerycznej rzeki Stara Woda. Wyraźnie widać, że teren przed nami to najbardziej narażone na zalewanie miejsce w tej części Chrzanowa, między innymi po gwałtownych opadach deszczu. Obecnie na dnie tej doliny, przy ulicy Szpitalnej, zbudowano Osiedle Kameralne.
Więcej czasu spędziłem w punkcie szóstym. To położone po zachodniej stronie szlaku wzniesienie zbudowane w jurajskich piaskowców. Po konsultacji z geologiem zaliczam tę formację do doggeru.
Punkt siódmy to fragmenty lasu jako takiego. Drzewostan jest dość młody. Tym razem dokumentowałem płaty z lipą drobnolistną - Tilia cordata.
Punkt ósmy to po prostu widok po wyjściu z lasu. Najbardziej rzucającym się w oczy obiektem jest hałda zakładu wapienniczego w Płazie. Na prawo od niej wyróżnia się dolina Starej Wody. Przed nami znajduje się zabudowa Źrebc.
Znajdujemy się w punkcie jedenastym. Opuszczamy zwartą zabudowę Źrebc. Idziemy trawersem doliny Starej Wody. Sam ciek ginie w bujnej zieleni.
I wreszcie docieramy do źródła Starej Wody. To ostatni, dwunasty punkt tego fotoreportażu. Schodzimy teraz do doliny.