bio-forum.pl

2012-03-26 Mysłowice, migawka z ulicy Katowickiej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2012-03-26 Mysłowice, migawka z ulicy Katowickiej
26.mar.12 20:28
Piotr Grzegorzek

Wreszcie udało mi się wyrwać z Chrzanowa do Mysłowic. skoro piszę artykuły do lokalnej edycji tygodnika Co Tydzień to właściwie konieczność. Zasadniczo moim celem było tropienie wiosny. Na celownik wziąłem Grabinę w Dziećkowicach, gdzie kilka lat temu widziałem przylaszczki pospolite - Hepatica nobilis. Teraz chciałem sprawdzić kondycję tego stanowiska. Mając około pół godziny do odjazdu autobusu zbadałem okolicę przystanku. Tak to wygląda na mapie firmy Compass.

Penetrowałem widoczne na zdjęciu zarośla. W ich drzewostanie dominuje robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.

Ponadto znajduje się tutaj kilka egzemplarzy klonu jesionolistnego - Acer negundo.

Spośród suchych traw wyszedł jakiś mniszek - Taraxacum sp. sp.

Wielce obiecującą dla mykologa jest ta kupa chrustu. Będę ją przeglądał podczas kolejnych wizyt w Mysłowicach. Przecież to znakomita pułapka na grzyby.

Na chrust składały się gałęzie robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia, klonu jesionolistnego - Acer negundo oraz topoli holenderskiej - Populus x canadensis cv. Marylandica. Na tym wszystkim złożono, co pokazuje to zdjęcie, ścięte pędy rdestowca ostrokończystego - Reynoutria japonica.

Trafił się także suchy świerk - Picea.

Z grzybów od razu rzucił się w oczy gruzełek - Nectria na gałązce robinii - Robinia pseudoacacia. Na zdjęciu widać jeszcze jakieś inne czarne kropki. Zebrałem tę gałązkę oraz kilka innych na których jak mi się wydawało były jakiekolwiek grzyby, głównie szeroko pojmowane "Pyrenomycety".

A teraz zbliżenie na resztki owoców klonu jesionolistnego - Acer negundo.

W ściółce dominowały liście topoli holenderskiej - Populus x canadensis cv. Marylandica.

Oto kolejny owocujący klon jesionolistny - Acer negundo.

Było tutaj ponadto kilka młodych jesionów wyniosłych - Fraxinus excelsior.

I jeszcze jeden ostatni rzut oka na otaczającą ten teren zabudowę.

Wkrótce potem nadjechał autobus na który oczekiwałem.

od cze.2010

2. 2012-03-26 Mysłowice, migawka z ulicy Katowickiej
16.sty.17 11:45
Piotr Grzegorzek

Grzyby zebrane wówczas, jak to się powiada zaginęły w akcji. Suszków brak.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji