bio-forum.pl

2008-09-02 Od Płazy Dolnej do Wygiełzowa

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-09-02 Od Płazy Dolnej do Wygiełzowa
25.mar.12 10:07
Piotr Grzegorzek

W czwartym odcinku tego miniserialu dotrzemy do skansenu w Wygiełzowie. Spójrzmy przedtem na mapę firmy Compass. Zaznaczyłem na niej cztery miejsca w których wykonywałem dokumentację fotograficzną.

Po opuszczeniu zarośli trafiam na zabudowę wsi. Na początku płot opleciony dyniami - Cucurbita pepo.

Znajduje się tutaj również taka kamienna stodoła.

Opuszczam punkt pierwszy, docieram do punktu drugiego. Tutaj nad brzegiem Płazanki znajdują się łany jeżyn - Rubus.

Rzeka na tym odcinku jest betonowym korytkiem. Tym nie mniej coś usiłuje tutaj rosnąć. Jak widać dominuje niecierpek himalajski - Impatiens glandulifera oraz nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis.

Bardzo szybko docieram do punktu trzeciego. Stąd zerkam wstecz. Na krawędzi wzniesienia wyraźnie widać koronę jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.

Najwięcej zdjęć wykonałem na terenie skansenu. Na początku chałupa z Chrzanowa.

Spod niej zerkamy na skrywany wśród drzew dom podcieniowy z Alwerni.

Pomiędzy nimi znajduje się studnia z Kamienia.

Mijamy kolejne obiekty, w tym ule figuralne.

W sąsiedztwie znajduje się dom sołtysa z Przegini Duchownej. Tego dnia był niedostępny dla zwiedzających.

W tym samym czasie trwała budowa domu z Benczyna. Teraz znajduje się tam plebania.

Oto kościół z Ryczowa.

Idę dalej, zmierzając do dworu z Droginii.

Przed dworem jest eksponowany okazały araukaryt wydobyty przy okazji jego rekonstrukcji.

Opuszczając skansen uwieczniłem jeszcze tę kapliczkę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji