bio-forum.pl

2012-03-09 Trzy migawki z Jaworzna

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2012-03-09 Trzy migawki z Jaworzna
12.mar.12 10:38
Piotr Grzegorzek

Tego dnia w Jaworznie spędziłem kilka chwil. Szukając motywów do kolejnych artykułów wykonałem bardzo krótki fotoreportaż w obrębie Śródmieścia. Został on nagle przerwany, ponieważ złośliwe baterie w aparacie odmówiły posłuszeństwa. Oto te trzy miejsca oznaczone na mapie firmy Compass.

Na początku przy ulicy św. Barbary sfotografowałem prątnik srebrzysty - Bryum argenteum.

Potem zwróciłem uwagę na pewien gatunek porostu. Po konsultacji, oczywiście na naszym forum oznaczono go jako orzast kolisty - Phaeophyscia orbicularis i tej wersji będę się trzymał, chociaż mnie wydawało się, że to Parmeliopsis.

Wystąpił tutaj także inny mech. Podejrzewam coś z szeroko pojętych Grimiaceae.

A to już punkt drugi. Orzast kolisty - Phaeophyscia orbicularis w rejonie ulicy Pocztowej.

Na tym samym murku uchwyciłem jeszcze kępkę takiego mchu.

W punkcie trzecim dość dokładnie obejrzałem pniak po ściętym wiązie - Ulmus. Na razie grzybów widocznych gołym okiem na nim brak.

Następnie skupiłem się na wilgotnych darninkach mchów.

Dalej poszła rozetka bodziszka drobnokwiatowego - Geranium pusillum.

Zwróciłem uwagę także na sporo pozostałych owoców śnieguliczki białej - Symphoricarpos albus.

Prawdopodobnie, jeśli ptactwo było docelowym klientem tego krzewu podaż znacznie przekroczyła popyt.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji