Wartość odżywcza Reishi w surowej postaci jest niska bez dalszego przetwarzania, dlatego też owocniki suszymy i następnie sporządzamy wyciągi wodne, lub wodno-alkoholowe.
Owocniki reishi suszymy w temp. nie przekraczającej 40 C, lub metodą naturalną na słońcu’
1. Przygotowanie owocników do sporządzenia naparu.
Wysuszone owocniki reishi, aby mogły być maksymalnie wykorzystane muszą być bezwzględnie rozdrobnione. Przemielone przez maszynkę do mięsa, młynek lub starte na tarce, tylko miernie pokruszone źle się zaparzają (źle się ekstrahują nie tylko wodą, ale także innymi rozpuszczalnikami), co sprawia, że ich moc lecznicza nie jest wykorzystana lecz zmarnowana.
2. Naczynia do sporządzania naparów.
Wyciągi wodne należy sporządzać w naczyniach szklanych lub w fajansowych, albo też w garnkach emaliowanych, które przeznaczamy tylko do tego celu. Nie wolno naparów, odwarów czy maceratów sporządzać w garnkach miedzianych, aluminiowych, niklowanych lub tych, które mają uszkodzoną emalię!
3. Sporządzanie wyciągów wodnych.
Rozdrobnione owocniki reishi zalewamy wodą w proporcji 8-10 g reishi na litr wody i doprowadzamy do wrzenia, pozostawiamy pod przykryciem do całkowitego wystudzenia, Proces powtarzamy 3-4 krotnie pamiętając o uzupełnianiu wody.
Do wody przechodzą między innymi kwasy organiczne i nieorganiczne, witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B, C, P, Q), sole, alkaloidy, garbniki, pektyny, śluzy, aminokwasy, glikozydy, częściowo niektóre barwniki i enzymy, a przede wszystkim beta-glukany.
4. sporządzanie wyciągów wodno-alkoholowych.
Do naczynia gdzie znajduje się wywar łącznie z grzybami dolewamy alkoholu etylowego ( spirytus) w takiej proporcji aby uzyskać odp. stężenie ( nie przekraczać 55%, wskazane 45%) Całość nalewki pozostawiamy pod przykryciem na co najmniej2 tygodnie). Następnie klarowny płyn zlewamy do butelek. Mieszanina wody z alkoholem etylowym ma większą zdolność ekstrahowania niż poszczególne składniki wzięte osobno, zatem bardzo wartościowe są wyciągi wodno-alkoholowe.
Dziękuję Krzysiu. Bardzo cenny przepis. Mam nadzieję, że nie tylko ja go wykorzystam:-)
Widoczne w butelce owocniki reishi, zostały dodane do wyciągu, w celach lepszej wizualizacji produktu i w celach edukacyjnych, w przypadku zastosowań typowo konsumpcyjnych.
Widzę Krzysztofie, że masz duużą wiedzę na temat ganodermy lucidum, od paru dni bezskutecznie poszukuję w internecie informacji o tym czy reishi po zalaniu wrzątkiem nie straci swoich drogocennych, prozdrowotnych właściwości i dopiero tutaj w Twojej wypowiedzi natrafiłam na interesujący mnie temat. Proszę napisz czy jest jakaś publikacja potwierdzająca, że zaparzanie ganodermy jest wręcz wskazane (tak wywnioskowałam z Twojego tekstu). Pozdrawiam Jola
Więcej informacji o właściwościach Ganoderma lucidum pod adresem www.grzyby.info[grzyby.info] lub www.mycomed.eu[mycomed.eu]
znam ganodermę bo sama ją choduję a ponadto piję bardzo zdrową kawę z ganodermą o której można również poczytac na stronie www.pm.ganodermakawa.pl[pm.ganodermakawa.pl] na którą serdecznie zapraszam
Hoduje Pani czy uprawia reishi, bo z tego co mi wiadomo robią to dwie firmy w Europie.
Dla tych, którzy nie są w stanie wypić wywaru, który rzeczywiście jest niezwykle gorzki, a chcą korzystać z właściwości Reishi polecam lanatural.pl