W tym fotoreportażu opowiem jak gromadziłem materiały do przygotowywanego wówczas przewodnika turystycznego "Więcej niż Jura". Pod czas tej wycieczki przede wszystkim weryfikowałem przebieg szlaku "W zielonym Gaju", ale po drodze zajrzałem tu i ówdzie. Na mapie firmy Compass naniosłem trasę, którą przebyłem rowerem oraz zaznaczyłem pięć miejsc w których wykonywałem zdjęcia.
Na wodą występuje sporo sadźca konopiastego - Eupatorium cannabinum oraz nawłoci kanadyjskiej - Solidago canadensis.
Jesteśmy już na polach położonych pomiędzy Podkrystynowem a Podbuczyną. To punt trzeci, szeroka trawiasta przestrzeń z nielicznymi krzewami.
Na okazałym buku zwyczajnym - Fagus sylvatica znajdujemy informacje, że znajdujemy się we właściwym miejscu.
W środkowej części lasu jest jakby luźniej. Tutaj też wzdłuż krawędzi wzniesienia biegnie uskok tektoniczny.
W pewnym momencie, bliżej zachodniego krańca mojej trasy, dotarłem do łanu liści konwalii majowej - Convalaria maialis.
W innym miejscu w runie lasu dominowała kokoryczka okółkowa - Polygonatum verticillatum.