bio-forum.pl

Drobnołuszczak ze świerka?

bez logowania - można przeglądać
GRej197564

od maj.2009

1. Drobnołuszczak ze świerka?

Prezentacja grzybka a zarazem nadzieja na wskazówki odnośnie mikroskopowania to cel tego wątku.

Drobnołuszczak znaleziony w ub. roku na świerku (100%) - bardzo podobny do d. jeleniego ale trudno powiedzieć. Owocnik dośc duży, makro widać ze zdjęć.

Myślałem, że uda mi się wypatrzeć w nim P. pouzarianus. Ten jednak powinien mieć sprzączki w skórce kapelusza (gdzie ich szukać bo nic nie mogę znaleźć), przynajmniej taka informacje znalazłem.

A teraz kilka nieudanych zdjęć skórki kapelusza. Czy to są septy???

Jeśli tak to raczej sprzączek na nich nie widzę.

Chociaż na drugim zdjęciu widać jakieś zgrubienia (z lewej strony)

I jeszcze to to udało mi się wyciągnąć z blaszek:

pleurocystydy???

- i coś tam jeszcze?

czyżby ostrze blaszki a na nim...?

- też z blaszki, ale co?

od wrz.2006

2. Drobnołuszczak ze świerka?

Sprzążek faktycznie nie widzę na tych zdjęciach. Ale to jeszcze nie świadczy, że ich nie ma - nie muszą być przy wszystkich septach. Szukać trzeba po prostu w skórce kapelusza :) chociaż powinny być też w innych częściach owocnika. Niestety drobnołuszczak jeleni też może czasem rosnąć na drewnie drzew iglastych...

Trzecie zdjęcie z pod mikroskopu - widać faktycznie hakowate pleurocystydy.

Czwarte zdjęcie - podstawki

Piąte zdjęcie - cheilocystyda (?)

od maj.2009

3. Drobnołuszczak ze świerka?

Jakubie, przejrzałem spory kawałek skórki i większość sept wygląda tak jak poprzednie, znalazłem jednak coś takiego:

Przy okazji:- taki rogalik mi się zamieszał (worek z zarodnikami???)

Do czego to może należeć?

od wrz.2006

4. Drobnołuszczak ze świerka?

o tak, teraz zdecydowanie widać sprzążki, czyli wychodzi P. pouzarianus - gratulacje :)

rogalik to nie worek, ale pojedynczy zarodnik, pewnie jakiegoś pyrenomyceta

od maj.2009

5. Drobnołuszczak ze świerka?

Poważnie!?

Dzięki:-)

Aż uwierzyć nie mogę, że faktycznie to on.

Jak dorwę latem d. jeleniego to dla ciekawości sprawdzę czy nic podobnego nie znajdę ( to znaczy, czy istnieje u nich jakaś różnica w budowie sept).

od lip.2004

6. Drobnołuszczak ze świerka?

Mirek, no to "wsiąkłeś";-D

Próbuję Ci od wczoraj odpisać, ale mam jakiś problem z pocztą

od maj.2009

7. Drobnołuszczak ze świerka?

Przecież sam gdzieś wspominałeś, że to cholernie wciąga:-)

Jak na razie to tylko na "ćwierć gwizdka" a może i mniej, ale jak mi się uda skompletować sprzęt to może i "wsiąknę" bardziej.

Teraz mam problem jaki dobrać aparat do fotek. Tak jak wspominałem, mój nie chce za bardzo ostrzyć. Mam kompaktowy Sony H7.

Próbowałem oczywiście z wolnej ręki ale już widzę, że dobrej jakości z jego pomocą nie wyciągnę.

Mam w związku z tym pytanie do tych co już fotografują przez okular: - może macie jakieś wypróbowane modele.

Można w miarę tanio upolować coś na Alegro ale nie znając ich mozliwości w tym zastosowaniu, sytuacja może być podobna:- (

Ewentualnie poszukam coś u siebie na miejscu w komisach. Zawsze można dogadać się ze sprzedawcą i sprawdzić.

Pomyślałbym wtedy o jakimś zamocowaniu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji