bio-forum.pl

Archiwum 2011

bez logowania - można przeglądać

od gru.2008

1. Archiwum 2011
16.sty.11 14:29
Marcin M "yogi_0oan"

Czy ktoś z Was myśli już powoli o tym by "wyciągać z zimowania" swoje muchołówki? Aura za oknem zrobiła się typowo wiosenna i moja okazy mimo iż są w piwnicy to zaczęły wybudzać się ze snu... zimowały od listopada... myślę czy je nie potrzymać jeszcze do końca lutego, ale widocznie już im wystarczy odpoczynku. Co radzicie?

od lis.2005

2. Archiwum 2011
16.sty.11 16:26
Marek Ciszewski "grant"

Witaj Marcin... słusznie zauważyłeś, że nasze mięspżery powoli się budzą z letargu. Moje muchołówki (i nie tylko one) już od dwóch tygodni budują nowe pułapki...

Tylko że ja nie trzymałem ich w piwnicy - miały dość komfortowe pomieszczenie z temp. stałą + 7 st. C.

No, to czekamy na informacje od innych...

od lis.2007

3. Archiwum 2011

od mar.2009

4. Archiwum 2011

Witam. Ja swoją muchołówkę już na początku tego miesiąca wystawiłem na parapet w pokoju. Ale tylko jedną, a pozostałe zostawiłem na dalsze zimowanie.

Ta która jest w pokoju najprawdopodobniej się wybudziła na dobre. :) Wypuściła 3 nowe pułapki i pęd kwiatowy, który jest już usunięty.

(wypowiedź edytowana przez kamildamps 06. lutego. 2011)

od gru.2008

5. Archiwum 2011
13.lut.11 20:04
Marcin M "yogi_0oan"

ja również powoli wyciągam swoje podopieczne...

od mar.2009

6. Archiwum 2011

Pogoda się zmieniła od czasu kiedy pisałem ostatniego posta, ale muchołówki zyją;)

Rosną powoli, każda z nich wypuściła pęd kwiatowy. Niektóre nawet po dwa.

od lis.2005

7. Archiwum 2011
22.lut.11 20:34
Marek Ciszewski "grant"

Nareszcie nasze podopieczne się budzą i zacznie się znowu coś dziać w dziale o mięsożernych... Kamilu - kwiatki odcinaj, bo osłabiają roślinę.

od mar.2009

8. Archiwum 2011

Tak wiem, Już wcześniej pisałem że je obciełem.

W tym tygodniu miałem remont i wystarczyła chwila nieuwagi żeby muchołówka spadła.: (

Narazie zyje :)

od lis.2005

9. Archiwum 2011
1

Przebudziła się

od cze.2009

10. Archiwum 2011
2.mar.11 23:00
Anna Czapik "czahanka"

Pięknie wygląda! I już ma jedzonko? Bo dwie pułapki zamknięte, czy jeszcze się całkiem nie otworzyły? Ty, Marku, to masz dobrą rękę do tych roślinek!

Gratuluję.

od lis.2005

11. Archiwum 2011

Właśnie upolowała małe dwie muszki ziemiórki - trochę ich się pokazało... jedzenia jej nie zabraknie...

od lis.2007

12. Archiwum 2011

Jej kuzynka też już nie śpi. To chyba ten sam kultywar, ale moja zimowała w rogu okna, stąd dużo zielonych części. Zmontowałem w ostatnich dniach coś na kształt piętrowego parapetu, żeby było miejsce na nowe okazy. Teraz niech tylko mrozy odpuszczą. :)

(wypowiedź edytowana przez kosa 03. marca. 2011)

od gru.2008

13. Archiwum 2011
14.mar.11 07:55
Marcin M "yogi_0oan"
młoda muchołówka

Przedstawiam Wam młodziutką koleżankę :) wyhodowaną w zeszłym roku z pędu kwiatowego - na szczęście dobrze przezimowała i tworzy nowe pułapki

muchołówki

Poniżej wszystkie moje podopieczne

od lis.2005

14. Archiwum 2011
14.mar.11 11:16
Marek Ciszewski "grant"

Nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować... Widać, że trzymają się świetnie..

od lis.2007

15. Archiwum 2011

Ta sama muchołówka, której zdjęcie wrzuciłem 03. 03. 11. Chyba niezły postęp jak na 25 dni, prawda? (:

'Sawtooth'

'Cupped Trap'. Słabo rośnie bo po zimowaniu już trzykrotnie wypuścił pęd.

od lis.2005

16. Archiwum 2011

Cieszę się, że temat mięsożernych zaczyna się ożywiać. Ale też ich przebudzenie nas uaktywnia.

Michał, pędami kwiatowymi się nie martw - wystarczy usuwać je systematycznie. Odcinanie pędów kwiatowych prowokuje roślinę do rozrastania się pułapek...

Piękna jest ta odmiana z pierwszej fotki - ta też, jak widzę próbuje kwitnąć...

od lis.2007

17. Archiwum 2011

Odcinanie może tak, ale zauważyłem już u kilku muchołówek, że jeśli podejmują w krótkich odstępach czasu parę prób kwitnienia to mimo usuwania, spowalniają wzrost dość znacznie. Wszystkim pędom pozwalam dorosnąć do dwóch-trzech centymetrów bo zawsze próbuję ukorzenić. Taka ciekawostka jeszcze; jeden z pędów (umieszczony pionowo) rośnie po odcięciu. XD I to o dobre siedem centymetrów w górę już urósł! Być może penetruje też torf bo "siedzi" bardzo mocno. Śmiesznie by było, gdyby pęd zakwitł, ale to raczej niemożliwe. (:

od lis.2007

18. Archiwum 2011

A jednak możliwe! Zdjęcia z cyklu cuda i dziwy:

obecnie pęd ma wysokość 19 cm nad ziemią (ile pod nią nie wiem)

Wygląda to tak, jakby za parę dni miały pokazać się kwiaty

od lis.2005

19. Archiwum 2011
13.kwi.11 16:14
Marek Ciszewski "grant"

Super... Trzymam kciuki... ciekaw jestem, czy kwiat oddzielony od macierzystej rośliny wyda pełnowartościowe nasiona... Jakkolwiek będzie, eksperyment udany...

od lis.2007

20. Archiwum 2011

Nie pozwalam muchołówkom kwitnąć, więc nie będę miał pyłku innej rośliny. Spróbuję samozapylenia, które samo w sobie charakteryzuje się mniejszą ilością nasion i mniejszą kiełkowalnością tychże, a co dopiero samozapylenie takiego cudaka...: D Ale spróbuję.

od mar.2009

21. Archiwum 2011

Michał, w czym trzymasz te mucholówki? trzymasz je w jakims zamknięciu czy tak jak widac na foto?

bo moje tak pięknie nie rosną a mam na południowym parapecie.

od lis.2007

22. Archiwum 2011

Rosną na południowym parapecie (tylko niektóre pójdą na balkon niedługo). Nie są niczym zakryte, osłonięte. Muchołówki nie potrzebują szczególnie wysokiej wilgotności powietrza. W wodzie stoją, gdy jest ciepło i słonecznie, w dni pochmurne staram się zostawiać je bez podlewania na 2-3 dni.

od mar.2009

23. Archiwum 2011

T juz niewiem. 2 lata temu rosłu bardzo ładnie, a teraz nie chcą. Juz od dłuższego czasu.

od lis.2007

24. Archiwum 2011

Były porządnie przezimowane? Niektórzy bagatelizują okres spoczynku i po paru latach odbija się to na wyglądzie roślin. Jeśli miały odpowiednią zimę to może rosną od paru lat w tym samym torfie przez co się zbrylił i korzenie nie mają dostępu do powietrza? Obejrzyj dokładnie rośliny pod kątem obecności pasożytów. Możesz też wrzucić fotkę. Bez niej to zawsze będzie wróżenie z fusów.

od maj.2008

25. Archiwum 2011
1
2
3

Witam!

Mam problem a mianowicie posiadam muchołówkę 3 lata i przez ten okres była okazem zdrowia, lecz teraz niepokoi mnie jej stan i nie wiem czym może być to spowodowane. Ziemia była wymieniana pół roku temu, myślałem, że to z powodu braku azotu po zimie. Więc złapałem dla niej parę owadów lecz to nic nie zmieniło. Zdjęcia:

(wypowiedź edytowana przez lilithil 07. maja. 2011)

od lis.2005

26. Archiwum 2011

Moim zdaniem nic się nie dzieje. Muchołówka odrzuca "zużyte" pułapki, ale zwróć jednocześnie uwagę na to, że ze środka rozety wyrastają zdrowe nowe listki. Czerniejące delikatnie pousuwaj... i czekaj aż nowe przyrosty nabiorą kolorków...

od lis.2007

27. Archiwum 2011

Też uważam, że wszystko jest w porządku. Nie ma żadnych nienaturalnych uszkodzeń, rośliny wypuszczają młode liście. Jak na tą porę roku wyglądają poprawnie.

(wypowiedź edytowana przez kosa 08. maja. 2011)

od lis.2007

28. Archiwum 2011

Shark`s Teeth

od gru.2008

29. Archiwum 2011
12.maj.11 14:59
Marcin M "yogi_0oan"

Czy ktoś z Was trzyma swoje muchołówki na dworze? Zamierzam wystawić swoje podopieczne i zastanawiam się czy padający deszcz nie za bardzo im zaszkodzi (choćby przez to że będzie pobudzał pułapki do zamykania się)?

od lis.2007

30. Archiwum 2011

Nie zaszkodzi. Śmiało możesz wystawiać. Czasem będą się zamykały - tutaj nic się nie da zaradzić. Chowaj tylko przed ulewami.

od gru.2008

31. Archiwum 2011
12.maj.11 19:18
Marcin M "yogi_0oan"
mlode

Chciałem się pochwalić moim kolejnym małym sukcesem - udało mi się rozmnożyć muchołówkę, z jednego kawałka pędu dwie malutkie. Przepraszam za słabej jakości zdjęcie ale robione komórką.

od maj.2009

32. Archiwum 2011
12.maj.11 21:48
Qboss
widok1
widok2

Też się pochwalę - nie udało mi się co prawda rozmnożyć muchołówki z pędu (a próbowałem już kilkukrotnie), ale za to wykiełkowało kilkanaście nasion uzyskanych z mojej małej hodowli :) Przeżyły tylko trzy roślinki, ale to i tak sukces. Na zdjęciach widać dwie z nich:

od lis.2005

33. Archiwum 2011
'red dragon'

Moja 'Red Dragon' dzisiaj... średnica rozety 13cm a największa pułapka 3, 5 cm...

od gru.2008

34. Archiwum 2011
26.wrz.11 07:25
Marcin M "yogi_0oan"

Jaki tu spokój, jaka cisza...;)

Czy ktoś z Was przymierza się do zimowania swoich "drapieżników" zauważyłem znaczny spadek aktywności oraz coraz więcej liści zaczyna czarnieć, co jest sygnałem do tego że czas na odpoczynek...

od lis.2007

35. Archiwum 2011

Nie sądzę. Po niezbyt pięknym lecie, mamy bardzo letni wrzesień. Jak chciałbyś zimować, skoro za oknem ponad 20*C? :) Przy okazji zdjęcie jednej z najrzadszych muchołówek, jakie mam u siebie. 'Microdent':

od lis.2007

36. Archiwum 2011

'Cross Teeth'

'Bohemian Garnet'

'Coquillage'

od sty.2012

37. Archiwum 2011
22.sty.12 14:02
Krystian M. "zeus"

Cześć! Jestem w 1. klasie liceum i zamierzam startować w olimpiadie biologicznej. Szukam tematu a od zawsze interesowałem się rosiczkami i muchołówkami. Mam pytanie, czy ktoś z was robił już jakiś podobny temat na tej olimpiadzie i jakie tematy mogą być ciekawe, interesować itp..

Pozdrawiam!

od kwi.2012

38. Archiwum 2011
5.kwi.12 11:24
Agata L. "aga_21"

witam, mam muchołówkę już 3 rok i w tym roku pozwoliłam jej zakwitnąć żeby uzyskać nasiona ponieważ w tamtym roku pięknie się rozrosła (niestety nie mam innych muchołówek dostatecznie dużych, aby zapylić je krzyżowo); ale nie w tym problem. Muchołówka wypuściła łodygę z kwiatami, część z nich udało mi się zapylić i zostało jeszcze z 5 pączków kwiatowych. jakiś czas temu roślinka zaczęła wypuszczać jeszcze jedną łodyżkę z kwiatem i nie wiem czy powinnam ją obciąć czy może jednak roślina poradzi sobie z drugim kwitnięciem???? proszę o podpowiedź co powinnam zrobić?

od lis.2005

39. Archiwum 2011

Witaj Agato na naszym forum.

Są dwojakiego rodzaju sposoby pozyskiwania nowych roślinek:

- generatywnie, z nasion, które próbujesz uzyskać, oraz

- wegetatywnie, poprzez ukorzenianie odciętego pędu kwiatowego.

Musisz wiedzieć, o czym szeroko omawialiśmy na naszym Forum, że dorosła muchołówka po kwitnieniu i wydaniu nasion w większości przypadków zamiera, a pozyskane nasiona nie wszystkie wykiełkują.

Systematyczne odcinanie pędu kwiatowego wydłuża czas życia muchołówki, a przy tym prowokuje ją do wytwarzania nowych roślinek poprzez podział bulwy...

Zajrzyj do części archiwalnej... na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź w znacznie poszerzonym zakresie...

Musisz teraz dokonać wyboru...

od kwi.2012

40. Archiwum 2011
5.kwi.12 13:34
Agata L. "aga_21"

dziękuję za szybką odpowiedź :)

od lis.2005

41. Archiwum 2011
Red Dragon

Moja ulubiona muchołówka odmiana 'Red Dragon' już w pełni aktywna po zimowym spoczynku

młode muchołóki

a to jej potomstwo:

1 - zeszłoroczny odrost z bulwy,

2 i 3 - młode, tegoroczne muchołówki z ukorzenionych pędów kwiatowych

od kwi.2012

42. Archiwum 2011
5.kwi.12 15:40
Agata L. "aga_21"

Bardzo ładne (mam nadzieję że nie zauroczę ich drogą elektroniczną;)) gdzie można taką zakupić? na allegro ostatnio nie widuję rosiczek ani muchołówek a jeśli już to tylko jedną odmianę. może masz jakiś sklep internetowy który polecasz?

Długo czekałeś na młode muchołówki z pędów kwiatowych??

właśnie niedawno ciachnęłam mniejszy kwiatek od dużej muchołówki i oczywiście wsadziłam pęd wg instrukcji do ziemi, ale tego kwitnącego jakoś mi szkoda... ehhh może jutro to zrobię, dosyć już zbrodni na jeden dzień :))

od lis.2005

43. Archiwum 2011

Jeśli chodzi o nabycie roślin mięsożernych, skontaktuj się z naszym Forumowym kolegą - Albert Janota - terrarium.com.pl

Jeśli chodzi młode muchołówki pozyskane z pędów kwiatowych to czas oczekiwania na pierwsze oznaki obserwowałem po około 3 miesiącach. Nie zawsze się to udaje - najlepiej pęd kwiatowy do ukorzeniania ciąć, gdy ma nie więcej niż 5 cm, zanim jeszcze zacznie kwitnąć... Pęd kwitowy bardzo osłabia roślinę...

od lis.2007

44. Archiwum 2011

Nie odcinaj kwitnącego. Teraz to bez sensu. I tak roślina wydała na niego dużo energii, wiele więcej nie wyda. Nasion natomiast możesz mieć dużo. Ja w zeszłym roku uzyskałem ich sporo (też tylko przez samozapylenie). Kiełkowały wszystkie lub prawie wszystkie. Roślina ma się dobrze.

od kwi.2012

45. Archiwum 2011
6.kwi.12 23:05
Agata L. "aga_21"

za późno: ( dziś odcięłam kwitnącego... przeraziła mnie wizja ze mogę stracić ulubioną muchołówką, no cóż może za rok poeksperymentuję....

wątek zamknięty ⊗ - właściwe miejsce dla dyskusji jest w innych wątkach oznaczonych ⊙ poziom wyżej lub w innym dziale forum
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji