bio-forum.pl

Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami
8
8a

Nie mam oceny smakowo_zapachowej.

od maj.2003

2. Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami
28.paź.04 17:07
Anna Kujawa "AniaK"

A podstawa trzonu? Jaka jest?

od kwi.2004

3. Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami

Dwa ostatnie kadry, dwa zdjęcia. Następne może za rok. Nie ma więcej.: (

od kwi.2004

4. Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami
28.paź.04 19:30
Jolanta Kozak "jolka_bf"

A może to ta nasza legendarna hełmówka obrzeżona? Zaraz zajrzę na stronę, bo w mojej literaturze opisana jest bardzo niedokładnie. Niby pierścień jest, ale bardzo szybko zanika. Blaszki przyrastają lub krótko zbiegają. Trzon u wierzchołka biało oprószony.

od wrz.2004

5. Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami
28.paź.04 19:39
Maciej Malec "maciej_m"

Napewno nie obrzeżona. Już bliżej temu do hełmówki jesiennej (Galerina autumnalis).

od wrz.2004

6. Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami
28.paź.04 19:42
Maciej Malec "maciej_m"

Po chwili cofam to, co mówiłem, może być obrzeżona, tylko nie pasowała mi ta barwa kapelusza. (Za ciemna)

od kwi.2001

7. Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami
29.paź.04 10:34
Marek Snowarski "admin"

Żółte blaszki, na drewnie. To może być jakiś łysak (Gymnopilus).

od kwi.2004

8. Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami
29.paź.04 15:56
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Nigdy nie słyszałam o łysakach. U mnie Gymnopilus to płomyczek. Czy żółte blaszki i na drewnie są cechą charakterystyczną dla wszystkich Gymnopilus?

od kwi.2001

9. Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami
31.paź.04 08:54
Marek Snowarski "admin"

gymno-pilus

to właśnie nagi-kapelusz stąd łysak

Z płomyczkiem się nie spotkałem. Lepiej oddaje wrażenie gdy spotyka się tego grzyba - znać w tej nazwie pazur Wojewody :)

Szmaciak wg. czeklisty i Wojewody powinien sie nazwyać sadziak czy jakoś tak od siedzenia. Ania pamięta.

Gymnopilus - Na drewnie i jego resztkach zawsze. Blaszki żółte albo rdzawożółte. Rdzawobrązowy (ale nie ciemny) wysyp zarodników. Kapelusz pomarańczowordzawy i wariacje wokół tego tematu. Na starość z ciemnymi plamami.

od kwi.2004

10. Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami
31.paź.04 19:17
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Płomyczek wspaniały jest w Grzyby znane i mniej znane - A. Dermek.

Nie upieram się przy swojej nazwie, tylko podaję Ci, gdzie to jest. :)

od maj.2003

11. Blaszkowy, napieńkowy, z zółtymi blaszkami
31.paź.04 19:29
Anna Kujawa "AniaK"

Ta dziwna nazwa szmaciaka to siedzuń - tak został chyba nazwany po raz pierwszy po polsku przez mykologa, który wtedy o nim pisał. No i zasada jest chyba taka, że jak ktoś nadał już nazwę i ją opublikował to raczej nie powinno się jej zmieniać.

A Gymnopilus w większości atlasów faktycznie nazywa się łysak. Jak będzie w "czekliście" - zobaczymy w przyszłym roku:-))

Płomyczek - dużo ładniej:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji