bio-forum.pl

Hypholoma marginata?

bez logowania - można przeglądać
GRej323138

od lip.2005

1. Hypholoma marginata?
9.sty.12 21:50
Grażyna Domian
male lysiczki z 18-09-2010_1
male lysiczki z 18-09-2010_2
male lysiczki z 18-09-2010_3

Trzy owocniki prezentowane poniżej znalazłam 18 września 2010 r. w Puszczy Bukowej. Wyrastały z próchniejącego drewna bukowego w buczynie. Średnica kapelusików do 1, 5 cm, wysokość około 2, 5 cm, zapach słaby, raczej nieprzyjemny, wysyp ciemno brązowy:

Długo zastanawiałam się z jakim gatunkiem te grzybki powiązać... teraz myślę, że makroskopowo najbardziej przypominają łysiczkę zygzakowatotrzonową. Moje wątpliwości budzi jednak substrat - zarówno w atlasie Ewalda Gerhardta, jak i Andreasa Gmindera znajduje się informacja, że gatunek ten występuje na drewnie iglastym. Marek z kolei nie wyklucza drewna bukowego.

Co o tym myślicie?

od mar.2010

2. Hypholoma marginata?

od lip.2005

3. Hypholoma marginata?
9.sty.12 23:20
Grażyna Domian

Dzięki Rysiu:-) Mają wiele podobieństw, no i jak wynika z Checklist prof. Wojewody, rośnie też na drewnie bukowym. Być może to właśnie - jak typujesz - łysiczka drobna?

od wrz.2005

4. Hypholoma marginata?

Podeślij.

od wrz.2005

5. Hypholoma marginata?

od lip.2005

6. Hypholoma marginata?
17.sty.12 01:59
Grażyna Domian

Świetna wiadomość - dziękuję Błażeju:-)) za wszystkie inne oznaczenia również:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji