bio-forum.pl

Blaszkowy biały.

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Blaszkowy biały.
7
7a

Środowisko brzozy i innych krzaczków liściastych.

od maj.2003

2. Blaszkowy biały.
28.paź.04 07:02
Anna Kujawa "AniaK"

A dęby?? Nie było tam żadnego dębu??

od kwi.2004

3. Blaszkowy biały.

Aniu. Jeżeli był to w postaci "krzaczkowatej", określam taką formę, bo dąb to dla mnie dąb.

od maj.2003

4. Blaszkowy biały.
28.paź.04 08:56
Anna Kujawa "AniaK"

:-)) Chodzi o obecność dębu zywego w jakiejkolwiek postaci:-)) Od siewki do okazałego drzewa:-) Obecność dębu bardziej potwierdziłaby, że to może być któraś z białych gąsek

Jeszcze zapach:-)

od kwi.2004

5. Blaszkowy biały.

Z tym dębem to :) jest w zasięgu 10 m.

Z zapachami to już pisałem na forum jest u mnie tak, że albo jest miły albo nie. Ocena węchowa nie jest moją mocną stroną. Chyba nie mam pamięci zapachowej takiej, która pozwala mi na porównania.

Ten grzybek nie miał w każdym razie niemiłego zapachu.

od maj.2003

6. Blaszkowy biały.
28.paź.04 11:47
Anna Kujawa "AniaK"

Dzięki za sprawdzenie obecności dębu:-)) Zakładając, że jest to Tricholoma (??) to pasuje mi i T. album ("lubiąca" brzozy i dęby, ale zazwyczaj bardziej krępa i okazała) i T. columbetta (związana z dębami).:-)

od kwi.2004

7. Blaszkowy biały.

Aniu dziękuję.

Sprawdzę przy okazji przewagę zadrzewienia i odległości. Dodam jeszcze, że owocniki tworzyły "czarci krąg", a powierzchni 1, 5m2 Spotkałem je tylko w jednym miejscu.

od maj.2003

8. Blaszkowy biały.
28.paź.04 13:35
Anna Kujawa "AniaK"

Czarci krąg? To sfotografuj jeszcze Marku, młode owocniki i przekrój:-)) Może to nie gąska tylko coś innego?

od wrz.2004

9. Blaszkowy biały.
28.paź.04 14:06
Shem

A czy to czasem nie podlbaszek zrosły?

od wrz.2004

10. Blaszkowy biały.
28.paź.04 14:22
Maciej Malec "maciej_m"

Stawiałbym bardziej na gąsówkę irysową (Lepista irina). Podblaszek zrosły ma blaszki równo przyrośnięte lub zbiegające, a tu widać blaszki zatokowato wycięte.

od kwi.2004

11. Blaszkowy biały.
9

Moja droga będzie na marne, bo zdjęcia robione 14 bm.

Mam taki szerszy kadr. Widać młodsze owocniki.

od kwi.2004

12. Blaszkowy biały.
9a

Może jeszcze blaszki.

od maj.2003

13. Blaszkowy biały.
28.paź.04 14:49
Anna Kujawa "AniaK"

Gasówka irysowa powinna tak pachnieć, że nawet Marek by coś wywąchał:-) Podblaszek? Marku - były w kępkach? Tak podblaszek najczęściej rośnie (choć nie zawsze). Do tych "moich" białych gąsek też nie jestem przekonana:-)

od kwi.2004

14. Blaszkowy biały.

Pojedyńczo, albo dwa razem jak widać. Po dwa, to może dwa skupienia. Inne pojedyńczo.

Co mam zrobić z ty zapachem?

Najlepiej pachnie golonka na piwie!

od kwi.2004

15. Blaszkowy biały.

Ja bym się skłaniał jednak ku Tricholoma stiparophyllum (album). Raz widziałem jak tworzą coś co można by uznać za czarci krąg

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji