bio-forum.pl

Włosogwiazd czarnogłowy?

bez logowania - można przeglądać
GRej195942

od lip.2005

1. Włosogwiazd czarnogłowy?
31.gru.11 23:32
Grażyna Domian

Wątek ten zakładam w imieniu Kamila K., który tymczasem nie ma takiej możliwości, a chciałby się upewnić, czy rzeczywiście to jego dzisiejsze znalezisko jest włosogwiazdem czarnogłowym (Trichaster melanocephaus), zwanym obecnie gwiazdoszem czarnogłowym (Geastrum melanocephalum)?

wlosogwiazd
wlosogwiazd2
wlosogwiazd3

Gwiazdosz został znaleziony dziś w Puszczy Barlineckiej, w okolicach źródła "Boży Dar". Wyrastał w łęgu olszowo-jesionowym pod jesionem, kilkadziesiąt metrów od brzegów Jeziora Barlineckiego. Średnica owocnika 12 x 10 cm, wysokość ok. 9 cm, średnica włochatej główki 4 x 3 cm.

Pomimo poszukiwań, nie udało się znaleźć innych owocników.

od gru.2006

2. Włosogwiazd czarnogłowy?
1.sty.12 09:29
Adrian Szymkiewicz

Tak, to gwiazdosz czarnogłowy na 100% :) Piękny grzyb, jak go sam znalazłem to byłem wniebowzięty :)

od lip.2005

3. Włosogwiazd czarnogłowy?
1.sty.12 14:21
Grażyna Domian

Pierwszy włosogwiazd widziany "na żywo" w 2006 r., pomimo, iż piękny i niezwykły, nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Być może dlatego, że znaleziony był w pobliżu zabudowań i wyglądał jakby go ktoś już poturbował [bf#66588]

Ten wczorajszy był znacznie piękniejszy:-)

od lis.2008

4. Włosogwiazd czarnogłowy?

Grażyno - bardzo dziękuję :), chyba nie zupełnie tylko w moim imieniu, bo przecież sam na pewno bym na niego nie trafił;) - Gratuluję natychmiastowego oznaczenia :)

Adrianie, dziękujemy za potwierdzenie :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji