bio-forum.pl

Mchy na piasku

bez logowania - można przeglądać
mszaki

od gru.2011

1. Mchy na piasku

Proszę o pomoc w oznaczeniu:

1

1) Na piasku na odkrytej przestrzeni

3

3) To samo co 1)?

Z góry dziękuję :)

od cze.2010

2. Mchy na piasku
20.gru.11 16:24
Piotr Grzegorzek

1 i 3 to skalniczek siwy - Rhacomitrium canescens. 2 do Pleurozium schreberi. co do 4 nie będę się wypowiadał.

od gru.2011

3. Mchy na piasku

Dziękuję bardzo za pomoc :)

od maj.2007

4. Mchy na piasku

4) raczej tak, to P. piliferum, ew. juniperinum

od gru.2011

5. Mchy na piasku

Dziękuję bardzo :)

od gru.2007

6. Mchy na piasku

Ostatni to Polytrichum piliferum. Co do Pleurozium schreberi to nie jestem pewien, to raczej mech leśny i okrajkowy, a nie terenów otwartych. Sprawdź proszę chociaż, czy kolor łodyżki po zerwaniu lisktów jest ciemnoczerwony.

od gru.2011

7. Mchy na piasku

Od biedy powiedziałabym, że łodyżka jest ciemna :) Natomiast zapomniałam napisać, że mech był na skraju lasu.

od gru.2007

8. Mchy na piasku

jak ciemna i płaska, a mech na skraju lasu to już dużo lepiej :) To chyba Pleurozium schreberi będzie w takim razie. Ja się na mchach niestety nie znam zbytnio, ale takich kilka podstawowych trochę kojarzę.

od gru.2011

9. Mchy na piasku

Tak czy inaczej dziękuję. Ja się dopiero uczę rozpoznawać mchy (i porosty również), więc doceniam wszelką pomoc :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

10. Mchy na piasku
10.lut.12 15:03
Stanislaw Rosadzinski ("ptilium")

Na pierwszym zdjeciu Rhacomitrium (Niphotrichum) jest podejrzane, niekoniecznie jest to N. canescens.

Plagiotrop to najpewniej Hypnum jutlandicum, na pewno nie jest to Pleurozium schreberi.

P. piliferum

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji