bio-forum.pl

na zmurszałej kłodzie liściastej

bez logowania - można przeglądać

od sie.2010

1. na zmurszałej kłodzie liściastej
30.lis.11 17:20
Henryk Kasprzyk "wzuhk"
mszak
mszak
mszak
mszak

Lasek osikowy z domieszką brzozy, dębów i wierzby. Na podstawie kory nie potrafię wytypować: (.

Od podłoża nie dał się oddzielić.

od maj.2007

2. na zmurszałej kłodzie liściastej

Moim zdaniem na fot. 3 i 4 są dwa różne gatunki. Na ostatniej (4) Sanionia uncinata, na 3 może jakiś Brachythecium sp.

od sie.2010

3. na zmurszałej kłodzie liściastej

Sądziłem że to jest jeden gatunek, ponieważ zdjęcia robione z jednego "krzaczka", muszę się przyjrzeć temu lepiej w tym samym miejscu.

od cze.2010

4. na zmurszałej kłodzie liściastej
5.gru.11 20:04
Piotr Grzegorzek

Ja myślę, że to wszystko jest Brachytecium, być może nawet B. rutabulum. Owszem na ostatnim zdjęciu sprawia wrażenie Scanionia, ale to może być skutek podsuszenia. A drzewo jest wierzbą.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. na zmurszałej kłodzie liściastej
10.lut.12 23:47
trincia ("ptilium")

Ciężko na podstawie tych zdjeć, prawdopodobnie na 1 i 2 jest Brachythecium - zwykłe rutabulum lub salebrosum, ale tego na podstawie zdjec sie nie potwierdzi. Na ostatnim zdjeciu myślę ze rodzina Hypnaceae, być moze Herzogiella seligeri. Sanionia (makroskopowo) jest bardziej plaskata, ma mniej kapturkowate liscie, węższe i bardziej wydłużone i barwa nie jest na nią.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji