bio-forum.pl

blaszkowce na piasku

bez logowania - można przeglądać
GRej192660

od gru.2009

1. blaszkowce na piasku
12.paź.11 22:25
Piotr Zawada
1
2
3
4
5
6
7

Rosły na wzgórzu piaskowym (w żwirowni, wokół las sosnowy), niemal całkowicie zagrzebane. Trudno je było zobaczyć. Zapach, jakoś podobny do mącznego. Smak - trudno mi określić, ale łagodny.

od gru.2003

2. blaszkowce na piasku

od gru.2009

3. blaszkowce na piasku
13.paź.11 08:46
Piotr Zawada

A gdzie można o niej coś znaleźć, bo na stronach polskich chyba nie potrafię odszukać, a może źle szukam?

od maj.2009

4. blaszkowce na piasku
13.paź.11 19:12
Mirosław Gryc "mirek63"

Nie jesteś sam z tym problemem, ja też szukałem coś o nich.

Dlaczego o nich?

Dlatego, że według tego co można znaleźć w necie, bardzo łatwo ją pomylić z gąską rosistą - Tricholoma pessundatum.

Ja jak na razie nie widzę problemu, jedna rzadka, druga rzadko notowana, więc rozumiem, że obie zgłaszalne do GREJ:-)

Zgłosić i czekać cierpliwie aż trafi pod mikroskop Ani.

Też mam podobne i nie mogę w opisach doszukać się różnic które pozwoliły by, łatwo je odróżnić.

Swoje, znalezione, podejrzewam jednak o bycie Tricholoma albobrunneum, a to z powodu bardzo dużej śluzowatości kapelusza. Gąska rosista ponoć, nawet podczas wilgotnej pogody jest tylko lekko śluzowata (czytaj: lepka). Pozostałe cechy w zasadzie pokrywają się.

Pozwolisz Piotek, że skorzystam z Twego wątku i dla porównania cech, wrzucę tu foty mego znaleziska.

od kwi.2004

5. blaszkowce na piasku

Przy tych pierwszych nie wykluczał bym od razu Tricholoma populinum. Widac na jednym zdjęciu liść osiki

od gru.2009

6. blaszkowce na piasku
16.paź.11 09:26
Piotr Zawada

Małe krzaczki osiki były i malutkie brzozy.

od kwi.2004

7. blaszkowce na piasku
17.paź.11 15:35
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Opis ze zdjęciem T. albobrunneum znajdziesz w Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik Gerhardta.

Jeśli masz problemy z dotarciem do tej książki - napisz. W wolnym czasie zrobię zdjęcie strony i Ci wyślę.

od kwi.2004

8. blaszkowce na piasku
17.paź.11 15:37
Jolanta Kozak "jolka_bf"

W T. albobrunneum trzon u góry pozostaje biały.

od gru.2009

9. blaszkowce na piasku
17.paź.11 19:49
Piotr Zawada
1

W moim, trzon u góry był lekko zabarwiony. Może to przez larwy, które się do grzyba,, dobrały"?

Jolu, bardzo poproszę o zdjęcie z książki.

od kwi.2004

10. blaszkowce na piasku
18.paź.11 11:02
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Nie za ładnie wyszło, ale taki mam aparat i taki ze mnie fotograf :)

od gru.2009

11. blaszkowce na piasku
18.paź.11 19:59
Piotr Zawada
1
2
3

Jolu dziękuję.

Dzisiaj ponownie odwiedziłem to stanowisko. Znalazłem 3 młode gąski i po przekrojeniu - nie zmieniały barwy, nawet po godzinie. Trzon był jasny. Czyli....?

od gru.2003

12. blaszkowce na piasku

topolowa mz

od gru.2009

13. blaszkowce na piasku
19.paź.11 08:11
Piotr Zawada

Dziękuję i chyba rzeczywiście to ona- ufff...?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji