bio-forum.pl

Thuidium abietinum Jodłówka pospolita ?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Thuidium abietinum Jodłówka pospolita ?
11.paź.11 19:09
Jaroslaw Makowski "maj"
t1
t2

Czy to Thuidium abietinum syn. Abietineiia abietina? Na suchym zboczu (wapń) o wystawie poł/zachod. Mech prawie pionowo stojący, żółt-zielony do brązowego.

od maj.2007

2. Thuidium abietinum Jodłówka pospolita ?
11.paź.11 19:23
Michał Smoczyk "Michau"

oj nie wiem, raczej nie, a masz jakieś zdjęcie pokrojowe? Abietinella abietina ma charakterystyczny pokrój. I czerwone łodyżki na drugim zdjęciu nie są widoczne na pierwszym, na pewno to ten sam gatunek na obu zdjęciach?

od gru.2006

3. Thuidium abietinum Jodłówka pospolita ?
11.paź.11 21:26
Jaroslaw Makowski "maj"
a1
a2

Mam tylko jeszcze te dwa. Myślę, że masz rację. Na drugim zdjęciu chyba wmieszał się rokietnik..? co widać na pierwszym z dwóch następnych zdjęć

od gru.2006

4. Thuidium abietinum Jodłówka pospolita ?
31.paź.11 14:12
Jaroslaw Makowski "maj"

od maj.2007

5. Thuidium abietinum Jodłówka pospolita ?

ostre zakończenia gałązek na to wskazują, mogłaby być, choć przydało by się też zdjęcie pokrojowe.

od gru.2006

6. Thuidium abietinum Jodłówka pospolita ?
10.lis.11 19:38
Jaroslaw Makowski "maj"
w1

Byłem tam i okazało się, że to zbocze nie jest takie suche (wczeżniej nie padało przez 3 tygodnie). Wygląada to tak, ale były też większe powierzchnie do 1 m kwadr.

od gru.2006

7. Thuidium abietinum Jodłówka pospolita ?

2-gie zdjęcie pokazuje rzeczywiście inny mech. Dzisiaj wziął bym pod uwagę też Entodon concinnus, który ma listki łodygowe szerokie, wypukłe i tępo zakończone. Niektóre formy Entodon concinnus, zwłaszcza rosnące w cieniu upadabniają się do Calliergonella cuspidata.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji