bio-forum.pl

Szary blaszkowiec

bez logowania - można przeglądać
GRej193130

od paź.2006

1. Szary blaszkowiec
5.paź.11 19:23
Anna Hreczka "AHa"
Clitocybula lacerata
Clitocybula lacerata
Clitocybula lacerata
nieznany
Clitocybula lacerata
Clitocybula lacerata

Podejrzewam Clitocybula lacerata, rosły na mocno zmurszałej, omszonej kłodzie. Nie wiem dlaczego, ale wydawała mi się liściasta (nie wiem na czym rośnie ten gatunek). W niedalekiej odległości spotkałam kolejne grzybki bardzo podobne, ale dużo drobniejsze i byłam przekonana, że to ten sam gatunek. Dopiero na zdjęciach zauważyłam różnicę w budowie trzonu i wydaje mi się, że są to dwa różne gatunki. Dopiero teraz zrobiłam im zdjęcia przy sztucznym świetle - na drugim porównanie obu.

od maj.2006

2. Szary blaszkowiec

od paź.2006

3. Szary blaszkowiec
5.paź.11 20:41
Anna Hreczka "AHa"

Rozważałam również i tamten gatunek, ponieważ mam kilka jego zgłoszeń. Tamte grzybki są o wiele mniejsze (te z wątku ok. 5 cm średnica kapelusza) i blaszki mocno zbiegające oraz gładki trzon. Oczywiście się nie upieram.

od maj.2006

4. Szary blaszkowiec

Myślałem o tym pierwszym gatunku, co do drugiego nie mam pojęcia:- (

Może wypowie się jeszcze ktoś bardziej doświadczony w tego typu grzybach.

od paź.2006

5. Szary blaszkowiec
28.paź.11 21:00
Anna Hreczka "AHa"

Nabieram przekonania, że to jest Clitocybula lacerata, bo cechy makro wykazują wiele podobieństwa do mushroomexpert.com

Co do substaratu - las głównie jodłowo bukowy, więc bardzo prawdopodobna również jodła. Zgłoszę więc do bazy.

od lip.2005

6. Szary blaszkowiec
29.paź.11 00:29
Grażyna Domian
lejkoweczka
lejkoweczka2
lejkoweczka3
lejkoweczka4

Tak Aniu, też mi się wydaje, że gatunek, który typujesz jest bardziej niż prawdopodobny. Oto owocniki Clitocybula lacerata znalezione 21. 08. 2009 r. w Bieszczadach (oznaczone przez Anię K.)

od paź.2006

7. Szary blaszkowiec
29.paź.11 10:22
Anna Hreczka "AHa"

Dziękuję Grażynko:-) Twoje widać, że młodsze. Miejsce, w którym ja je znalazłam jest na granicy gminy Komańcza, więc też prawie Bieszczady. Ale jednak jest to jeszcze Beskid Niski;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji