bio-forum.pl

Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2004

1. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
24.paź.04 20:57
Elmira Brzozowska "elma"
gąsówka?

Niby jestem tego pewna, ale nie do konca. Zamieszczam więc fotkę i proszę o pomoc, mam jeść czy nie???:-))

od paź.2004

2. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
24.paź.04 21:03
Elmira Brzozowska "elma"
gąsówka

dołączę jeszcze jedno zdjęcie w innym ujęciu

Trzymam je w lodówce, zależy mi na czasie

od kwi.2004

3. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
24.paź.04 21:03
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Tak! Gąsówki nagie. Smacznego! Niektórym nie odpowiada "perfumiasty smak", ale w zupie, albo marynowane to delicja.

od sie.2010

4. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?

też się przed momentem dowiedziałem (poprzedni post) :)

[bf#4464]

faktycznie wyglądają tak samo.

od wrz.2004

5. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
24.paź.04 21:43
Maciej Malec "maciej_m"

Tak w ogóle to który to już wątek z gąsówką nagą? Chyba piąty, czy szósty... W tym roku widać jest na nie prawdziwy sezon. A po przeczytaniu tych wszystkich wątków chyba każdy będzie już umiał rozpoznać gąsówkę nagą.

Ja wczoraj na "Dołach" i dzisiaj w lesie koło Lublina znalazłem kilka. Niektóre były właśnie takie zbrązowiałe na wierzchu, ale rzut okiem na blaszki jest niezawodny.

od paź.2004

6. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
25.paź.04 08:59
Elmira Brzozowska "elma"

Macieju - te gąsówki to w Chmielu k/Lublina rosną cale stada! Ja w ciągu pół godziny miałam cały koszyk! Masz rację, ze to prawdziwy sezon na nie:-)

od wrz.2004

7. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
25.paź.04 14:53
Maciej Malec "maciej_m"

Ja zbieram nad Zalewem Zemborzyckim oraz w Starym Gaju. Może się tam wybiorę w czwartek lub w piątek na gąsówki i opieńki.

od paź.2004

8. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
25.paź.04 15:20
Elmira Brzozowska "elma"

To jak bedziesz jechał do Chmiela to radze nie od szosy tylko z boku od pola jadąc od Piotrkowa. Od szosy w Chmielu wszystko wyczyszczone. Chyba, ze wejdziesz głębiej w las.

od wrz.2004

9. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
25.paź.04 22:23
Maciej Malec "maciej_m"

A w którą stronę do Chmiela, bo nigdy tam nie byłem.

od paź.2004

10. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
25.paź.04 22:47
Elmira Brzozowska "elma"

Z Lublina wyjeżdżasz na Abramowice w kierunku Biłgoraja a w Piotrkowie skręcasz w lewo - będzie drogowskaz na Piaski. Zaraz po skręcie masz po prawej stronie kościół. Jedziesz aż zobaczysz las po prawej stronie. Możesz wjechac z tej srony polną drogą i tu jest dużo gąsówek (tudzież opieńki, ale trzeba wiedzieć gdzie), albo pojechac do skrzyżowania, skręcić w prawo i wtedy dojedziesz do tego samego lasu szosą. Ale tu zawsze stoją stada samochodów.... tu wszyscy "czeszą" opieńki:-)

od wrz.2004

11. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
26.paź.04 16:02
Maciej Malec "maciej_m"

Dzięki. Właśnie spoglądam na ogromną mapę woj. lubelskiego i widzę ten Chmiel, a właściwie dwa Chmiele... Myślałem, że to troszkę bliżej.

od paź.2004

12. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
26.paź.04 16:09
Elmira Brzozowska "elma"

No nie mów, że to daleko..... My jeżdzimy m. in. także do Puszczy Solskiej, która jest bez porównania dalej ale wiem, że warto:-). W Chmielu opieniek zawsze nazbierasz, tylko trzeba na początku sezonu albo trafić na drugi wysyp - tak jak teraz.

od sie.2002

13. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
2.lis.04 21:22
"pimpek"
as

A soro (jak wielokrotnie już to pisałem) nigdy nie zbierałem gąsek i gąsówek - zapytowuję, czy te stare i zaczerwione owocniki, które znalazłem, to gąsówka naga?

od paź.2004

14. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?

Mnie to wygląda na gąsówkę nagą, widzę fioletowy kolor, środek kapelusza jest delikatnie zbrązowiały, wgłębiony i podgięty do góry (jak u starszych egzemplarzy), matowy. Blaszki też lekko fioletowe, średniogęste. A zapach? Owocowy, przyjemny?

od sie.2002

15. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
2.lis.04 22:31
"pimpek"

Przyjemny, owocowy - zgadza się.

od maj.2003

16. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
3.lis.04 07:57
Anna Kujawa "AniaK"

Gąsówka naga - jak najbardziej:-) Zaczniesz zbierać?

od sie.2002

17. Zobaczcie, czy to są gąsówki nagie?
3.lis.04 09:03
"pimpek"

Mnie na zbieranie nie trzeba namawiać :) Znalazłem je pierwszy raz w życiu i to tylko te kilka owocników. Wszystkie były już zaczerwione.

Czemu wcześniej ich nie zbierałem?

Może nie zwracałem uwagi, może o tej porze roku nie byłem w lesie, może nie trafiałem....

Teraz trzeba poczytać i popytać o miejscach i podłożu, jakie lubią te grzybki - wówczas trzeba znaleść kilka miejsc, wytypować i za rok sprawdzić...

Może za namową Kołobrzegu zmienię moje podejście z "od maja do opieniek' na "od maja do gąsek" :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji