bio-forum.pl

Blaszkowy, jasno brązowy grzybek w trawie, pod brzozami

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2004

1. Blaszkowy, jasno brązowy grzybek w trawie, pod brzozami
24.paź.04 17:09
Grzegorz Zynek "zyniu"

Kto mi powie jak się zwie?

od maj.2003

2. Blaszkowy, jasno brązowy grzybek w trawie, pod brzozami
25.paź.04 07:36
Anna Kujawa "AniaK"

Fioletowy, to któryś z zasłonaków. Te na dolnym zdjęciu to włośnianki:-)

od wrz.2004

3. Blaszkowy, jasno brązowy grzybek w trawie, pod brzozami
25.paź.04 11:22
Grzegorz Zynek "zyniu"

Hm.. jak ja mało wiem... rosły koło siebie i wziąłem je za jeden gatunek :)

od maj.2003

4. Blaszkowy, jasno brązowy grzybek w trawie, pod brzozami
25.paź.04 11:38
Anna Kujawa "AniaK"

oj, to, dobrze, że tego fioletowego nie zjadłeś jako gasówki nagiej, bo gąsówki nagie można czasem pomylić z takimi fioletowymi zasłonakami.

Grzegorz, zwróć uwagę nawet na tych zdjęciach na kolor i fakturę powierzchni trzonu. Na pierwszym na trzonie są rudawe resztki (te paseczki) po zasnówce - charakterystycznej dla zasłonaków, a na tych na drugim zdjęciu - są widoczne białe "kropeczki". To z pewnością różne grzyby:-))

od wrz.2004

5. Blaszkowy, jasno brązowy grzybek w trawie, pod brzozami
25.paź.04 12:19
Grzegorz Zynek "zyniu"

Dzięki za wskazówki, będę od dziś baczniej się przyglądał szczegółom. nie miałem zamiaru ich zjadać: P to okazy z dużego parku połączonego z lasem, szukałem różnych gatunków tylko w celach fotografowania, i własnej edukacji :) Swoją drogą to znalazłem jeszcze dość dużo czernidłaków kołpakowatych. Rosły sobie koło lasu w kępkach.. nie wiem... zbierać, nie zbierać.. mam na nie ochotę bo nigdy nie póbowałem. Skoro to już prawie las, dokoła mało domów i dróg, końcówka miasta, to może nic mi nie zaszkodzi?? (mówię o zanieczyszczeniu)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Blaszkowy, jasno brązowy grzybek w trawie, pod brzozami
25.paź.04 13:23
"Woytty" (b/log.)

Z czernidłakami to uważaj: przyrządza się je jak kanie (sowy) ale po zjedzeniu conajmniej przez 72 godziny nie wolno spożywać alkoholu w żadnej formie! Poza tym nie mogą zaczynać się rozpływać na czarno - muszą być młode i twarde. Smacznego

od maj.2003

7. Blaszkowy, jasno brązowy grzybek w trawie, pod brzozami
25.paź.04 14:05
Anna Kujawa "AniaK"

Grzegorz, miasto czy wieś to takie sztuczne rozróżnienie. Bo i poza miastem przy ruchliwej drodze będziesz miał zanieczyszczone grzyby, a na miejskich peryferiach możesz mieć "czyste". Na wsi jak wyrosną na śmietnisku też nie radziłabym zbierać:-)) Myślę, że spokojnie możesz się zdecydować jeśli rosną na czymś "neutralnym".

I jeszcze sprawa alkoholu. Już gdzieś o tym było na forum. Alkoholu nie wolno pić przy jedzeniu czernidłaka pospolitego (tego szarego) - i to nie tylko w trakcie jedzenia czy po, ale też odpowiednio przed - bo blokuje rozkład alkoholu nawet tego, który nam miło już w żyłach krąży. Czernidlak kołpakowaty jest gatunkiem "bezpiecznym" - nie ma tej substancji blokującej (kopryny).

Smacznego:-) flaczki według Jolkowego przepisu??

od wrz.2004

8. Blaszkowy, jasno brązowy grzybek w trawie, pod brzozami
25.paź.04 14:49
Maciej Malec "maciej_m"

Po kołpakowatych można pić. Gorzej z pospolitymi.

od wrz.2004

9. Blaszkowy, jasno brązowy grzybek w trawie, pod brzozami
25.paź.04 19:46
Grzegorz Zynek "zyniu"

Tak to wiem. :) Muszę się tam udać sprawdzić czy może jakieś młode białe czernidłaczki wyrosły. w takim razie spróbuję, jesli tak zachwalacie :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji