bio-forum.pl

Hygrophorus cossus?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2006

1. Hygrophorus cossus?
19.wrz.11 21:44
Anna Hreczka "AHa"
Hygrophorus cossus//
bffot 444554 jpg 45 800 580 138 100 Hygrophorus cossus//
Hygrophorus cossus//

Wodnicha wonna - takie makro cechy wykazuje znaleziony przeze mnie grzybek. Podczas wysychania przebarwił się na żółtawo. Zapach przyjemny, przypominający mi delikatnie żywicę.

od paź.2006

2. Hygrophorus cossus?
2.gru.11 21:29
Anna Hreczka "AHa"

Zagłębiłam się nieco w temat tej wodnichy i IF odsyła do Hygrophorus discoxanthus (doszukałam się polskiej nazwy - wodnicha żółknąca). Nie spotkałam jednak w atlasie takiej nazwy i nie bardzo potrafię się w tym odnaleźć. Gdyby ktoś potrafił mi to wyjaśnić, byłabym wdzięczna:-)

od kwi.2004

3. Hygrophorus cossus?

rzeczywiście z tymi wodnichami jest duże zamieszanie. H. discoxanthus przy wysychaniu przebarwia się na kolor ciemnobrązowy, blaszki robią się wręcz czarnobrazowe. czy trzon i kapelusz były śluzowate?

od paź.2006

4. Hygrophorus cossus?
3.gru.11 12:42
Anna Hreczka "AHa"

Takie są jak piszesz, czyli ciemnobrązowe, do tego mają zaostrzone trzony. Nie pamiętam, ale wydaje mi się że nie był śluzowaty kapelusz na pewno, a trzon nie wiem. Wtedy było raczej sucho i nie przyszło mi do głowy zwilżyć grzybka i sprawdzić. Zapach nadal utrzymuje się taki jak był na początku, jak dla mnie przyjemny (nie wiem jak pachnie gąsienica trociarki czerwicy). Znalezisko pochodzi z 18. 09. 2011. W tym lesie spotykam inne gatunki wodnich (kozia, pomarańczowa, biała i myślę, że pewnie jeszcze kilka będzie można odkryć przy sprzyjających warunkach). Tą spotkałam tam po raz pierwszy, a pozostałych (poza białą) praktycznie wcale nie było.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji