bio-forum.pl

Scutellinia??? - mam wątpliwości

bez logowania - można przeglądać
Scutellinia

od lis.2005

1. Scutellinia??? - mam wątpliwości
20.lip.06 13:50
Marek Ciszewski "grant"
scutellinia

Najpierw wyjaśnię dlaczego mam wątpliwości. Ilekroć czytałem cokolwiek na temat Scutellini i potem sam je znajdywałem, zawsze kojarzyła mi się z podmokłymi terenami, a jej występowanie zawsze z dobrze rozłożonymi szczątkami, które niejednokrotnie w ręce się rozsypywały.

Tym razem znalazłem też być może Scutellinię ale na zdrowym jeszcze pniu sosny w niecałe 2 miesiące po jej ścięciu. Pień był wprawdzie wilgotny od soków pompowanych przez korzenie, ale środowisko inne, niż dotąd spotykane. Wygląd Scutellinii, kolor się też zgada, ale rzęski inne niż u scutellata. Jeśli to Scutellinia, to jaka???...

znaleziona i pobrana 8. 07. 2006r - największa miała średnicę ok. 6 mm.

scutellinia

\

scutellinia

\

scutellinia

\

\

scutellinia

.

od sie.2002

2. Scutellinia??? - mam wątpliwości
20.lip.06 18:30
"pimpek"

Cóż można powiedzieć. Śliczna, wygląda jak jakaś Scutellinia ale substrat z racji swojej "świerzości" (nigdy nie wiem jakie "ż") jest bardzo ciekawy i zaskakujący. Też bym się bardzo zdziwił a tak - pozostaje mi się BARDZO cieszyć, że zapewne zebrałeś grzybka do kolekcji :))))

od lis.2005

3. Scutellinia??? - mam wątpliwości
27.sie.07 21:14
Marek Ciszewski "grant"
1
2

Tak wyglądały rok temu. Teraz wygladają tak i co ciekawe zima im nie dokuczyła...

To jest ten sam pień i reszta niezebranych Scutellinii:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji