bio-forum.pl

Tilletia contraversa w Czumowie

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #5↓5

od wrz.2004

1. Tilletia contraversa w Czumowie
Czumów

Inna głownia z wyjazdu na Lubelszczyznę. Tym razem na zboczach w Czumowie nad Bugiem znalazłem bardzo silne porażenie perzu sinego (Elymus hispidus) przez Tilletia contraversa. Kłosy dosłownie uginały się od ciężaru skupień zarodników wypełniających kwiatostany. Poza tym głownia ta ma charakterystyczny zapach trójmetyloaminy czyli zapach śledzi. W ten sposób można ją wyczuć - podobnie zresztą mają też inne gatunki z rodzaju Tilletia.

Tilletia contraversa1
Tilletia contraversa2
Tilletia contraversa3

Zbocza z murawami kserotermicznymi w Czumowie nad Bugiem. Jedyne w Polsce stanowisko szczodrzeńca zmiennego (Chamaecytisus albus) i innych ciekawych roślin stepowych.

Tilletia contraversa na Elymus hispidus

od sie.2002

2. Tilletia contraversa w Czumowie
19.lip.06 20:11
Piotr Perz "pimpek"

No tak, zapomniałem Ci napisać, że i JA bywam silnie porażony <rotfl> :))))))))))

od wrz.2004

3. Tilletia contraversa w Czumowie

Ale chyba przez workowce, a nie głownie:-)

od sie.2002

4. Tilletia contraversa w Czumowie
19.lip.06 20:22
Piotr Perz "pimpek"

napisałeś "znalazłem bardzo silne porażenie perzu" <rotfl> - czyli nie dało się dłużej ukrywać, że jestem nosicielem głowni :))))

od wrz.2004

5. Tilletia contraversa w Czumowie

Wątek przenoszę do kącika:-)

Chyba sam się w końcu wezmę za szukanie takich, bo z kapeluszowcami coś kiepsko przez te upały:- (

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji