bio-forum.pl

Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami

bez logowania - można przeglądać

od sie.2006

1. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami

Wyrastały na mocno zmurszałej (najprawdopodobniej) dębowej gałązce wraz kilkoma małymi workowcami.

Nie mogę nic dopasować...

od mar.2010

2. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami

Kiedyś na drewnie sosny znalazłem podobnie wyglądającego workowca. Pamiętam, że przebarwiał się na fioletowo w KOH, ale nigdy nie dowiedziałem się co to było. Może teraz będzie okazja?

od sie.2002

3. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami
5.wrz.11 08:42
"pimpek"

od sie.2002

4. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami
5.wrz.11 08:43
"pimpek"

OJEJ, ale na foto nr 2 widać Hyalorbilia! Masz możliwość zmikoskopować?

od mar.2010

5. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami

Mój rzeczywiście wyglądał jak ten z wątku:

[bf#384736]

A czy te reakcja z KOH się zgadza?

od sie.2002

6. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami
5.wrz.11 09:00
"pimpek"

Grzegorz, grzyb z wątku, który linkujesz to jest raczej Hyphodiscus hymeniophilus

od sie.2006

7. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami

O rzeczywiście moze to być Hypomyces rosellus. Muszę wieczorem (w nocy...) sprawdzić.

Piotrze, spróbuję zmikroskopować Hyalorbilia. Nie wiem czy sobie poradzę ale próbować trzeba:-)

Prezentowany kawałek gałązki był bogaty w różne workowce.

Najbardziej interesował mnie ten z pierwszej fotki poniżej - nawet planowałem dać nowy wątek.

od mar.2010

8. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami

Hmmm.... To było zbyt dawno, żebym pamiętał dokładnie szczegóły. Na pewno substratem była sosna, wyraźna reakcja z KOH (intensywnie fioletowy barwnik przenikający do roztworu). Pamiętam też, że znaleziony grzyb był anamorfą, a gdy poleżakował trochę w pojemniku wykształciły się perytecja. Jest jakaś szansa dowiedzieć się co to było? Okazu nie zachowałem, bo workowce nie specjalnie mnie interesowały. Wszystko przypomniało mi się tylko w związku z tym wątkiem.

od wrz.2006

9. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami

ten biały ze szklistymi włoskami kojarzy mi się z Leucoscypha leucotricha

od sie.2002

10. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami
5.wrz.11 10:00
"pimpek"

Waldek,

ta owłosiona to może być któraś Arachnopeziza, aczkolwiek jakoś tak dużo włosków ma. Mikroskop.

Potem są Orbilia lub Hyalorbilia i chyba zmiksowane z Mollisia.

Grzegorz,

Skoro były perytecja to na pewno nie Hyphodiscus, ponieważ on ma apotecja. Trzeba w kluczu poszukać, który Hypomyces ma fioletową reakcję KOH.

od mar.2010

11. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami

Nie mam klucza do workowców, ale może znajdę jakieś informacje w sieci.

Edit: I znalazłem - taką reakcję dają 3 gatunki: H. aurantius, H. lactifluorum i H. subiculosus. Gdyby nie ten wątek nie wiedziałbym w jakim rodzaju szukać.

(wypowiedź edytowana przez grzegorz_d 05. września. 2011)

od sie.2002

12. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami
5.wrz.11 10:35
"pimpek"

Jakub, brawo. Zapomniałem o operculates! Leucoscypha leucotricha wydaje się najsensowniejszym rozwiązaniem.

od lip.2004

13. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami

Widzę jakieś rozbieżności z Leucoscypha leucotricha w sieci (albo mi się tak wydaje)???

U Rudka na ziemi?

forum.nagrzyby.pl

Na

bioinfo.org.uk

i kilku innych stronach w obecności mchów - Bryopsida

od sie.2002

14. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami
5.wrz.11 19:29
"pimpek"

Rudka "na ziemi" uwzględnia tylko substrat.

Obserwacja nie uwzględniła mchów, które tam są:! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x56779d3e29b8)->status_line!

od lip.2004

15. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami

Brak literatury, a w sieci niewiele mogę znaleźć (jakiegokolwiek opisu gatunku) i pewnie stąd mój problem ze zrozumieniem

U Rudka mchy widziałem.

Ale czy w wypadku grzybów znalezionych przez Waldka:

- ten gatunek może rosnąc na drewnie (korze)?

a jeśli tak, to wtedy brak mchów na foto Waldka sugerowałby, ze nie koniecznie występuje (powinno występować) powiązanie Leucoscypha leucotricha i Bryopsida?

od sie.2006

16. Na dębowej gałązce z pomarańczowymi kropkami

Wracając do wątku głównego z tematu to:

Rzeczywiście jest to Hypomyces.

Podobnie jak w przypadku Grzegorza następowała mocna reakcja z KOH - przebarwiał się na purpurowo.

Zarodniki wrzecionowate, niektóre septowane z przewężeniem.

Posiłkowałem się kluczem:

nt.ars-grin.gov

i jestem jak na razie w kropce.

Perytecja wydają się być nie czerwone lecz pomarańczowe - to prowadzi raczej do H. aurantius. Nie wiem jednak czy pasuje substrat.

Pojawia się więc kilka znaków zapytania. Spróbuję jeszcze raz przyjrzeć się grzybkowi lecz może z innym kluczem.

(Co do Leucoscypha to może założę osobny wątek)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji