bio-forum.pl

Maltuka Scutellinia pseudotrechispora (Schröt.) Le Gal - index 20060716-010-PERZ

bez logowania - można przeglądać
#3

od sie.2002
#0

1. Maltuka Scutellinia pseudotrechispora (Schröt.) Le Gal - index 20060716-010-PERZ
18.lip.06 09:14
Piotr Perz "pimpek"

Cześć,

Oto pierwszy oznaczony grzybek z wspólnej wyprawy z Anią i Krzyśkiem: [bf#44137]

Tym grzybkiem jest

Scutellinia pseudotrechispora (Schröt.) Le Gal

index 20060716-010-PERZ

xxx1
x2

Grzybek jak na ten rodzaj bardzo niewielkich rozmiarów (nie przekracza 4mm) i oczywiście bardzo ładny

Na dodatek jest bardzo prosta w oznaczeniu. Wystarczy tylko podać, że

1
2

Włoski <400µm

3
4

Ornamentacja w postaci siateczki

zobacz film: wwkk.mikologia.pl

i nic więcej do oznaczenia nie jest potrzebne, mimo, iż grzybek ma jeszcze ciekawą cechę, że ornamentacja rozpuszcza się w CB iraz, że

5

Wakuole w parafizach barwią się na FIOLETOWO w IKI

to obie te cechy są już raczej ciekawostkami niż cechami potrzebnymi do oznaczenia.

Ha :) No i teraz trzeba pocztyać w monografii czy Schumacher o tych cechach pisze :)))))

od mar.2006
#0

2. Maltuka Scutellinia pseudotrechispora (Schröt.) Le Gal - index 20060716-010-PERZ

Hej!

s2

Mam pytanko związane z moim wczorajszym postem dot. Scutellinii. Czy to, co na Twoim zdjęciu zaznaczyłem na czerwono, należy uznać za "korzonki" włosków?

od sie.2002
#0

3. Maltuka Scutellinia pseudotrechispora (Schröt.) Le Gal - index 20060716-010-PERZ
18.lip.06 10:14
Piotr Perz "pimpek"

Tak, dokładnie,

1
2
3

ten gatunek ma włoski z JEDNYM (inaczej BEZ) lub z DWOMA korzonkami. Pewnie się i by znalazło taki z trzema i nic by się nie stało, ale 1 lub 2 są najczęściej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji