bio-forum.pl

Włośniczka na (?) Trametes gibbosa

bez logowania - można przeglądać
Scutellinia

od wrz.2007

1. Włośniczka na (?) Trametes gibbosa

W czasie dzisiejszego spaceru na spróchniałym, porośniętym mchami pniaku (buk) na prawdop. Trametes gibbosa znalezłem dosyć dużo tych włośniczek. Chyba to dosyć nietypowy dla nich substrat. Niektóre fragmenty wroślaka były całe zarośnięte mszakami, co nie przeszkadzało rosnąć włośniczkom:

1.

2.

od sie.2002

2. Włośniczka na (?) Trametes gibbosa
4.wrz.11 20:18
"pimpek"

No substrat nie jest typowy, ale ładna Scutellinia :)

Wygląda na to, że wyrosła w miejscu, gdzie Trametes był najbardziej zdrewniały i/lub jeszcze może przerośnięty tkanką drzewa. Tak?

Ciekaw jestem gatunku...... jeśli nikt jej nie weźmie, to ja się na nią zapiszę.

od wrz.2007

3. Włośniczka na (?) Trametes gibbosa

Jeden kawałek, ten zarośnięty mchem faktycznie dosyć zdrewniały, ale ten drugi jeszcze moim zdaniem całkiem miękki, wilgotny i dosyć gąbczasty. Trafi zatem do lodówki, a we wtorek do wysyłki, chyba, że jeszcze ktoś będzie zainteresowany- jest jej sporo, mogę podzielić.

od wrz.2007

4. Włośniczka na (?) Trametes gibbosa

Benat Jeannerot oznaczył grzyba jako Scutellinia crinita :)

Dziękuję

(przepraszam, ale nie potrafię postawić "falki" nad "n" w imieniu tak, żeby nie wyszły krzaki)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji