bio-forum.pl

Scutellina z Porażyna

bez logowania - można przeglądać
Scutellinia

od mar.2006

1. Scutellina z Porażyna
s

Witam,

Scutellinia znaleziona 24 czerwca b. r. na martwym kawałku drewna, w błocie śródleśnym. Średnica od 3 do 5 mm. Włoski o długości max. 0, 9 mm, średnica u podstawy - 32 mm. Zarodników w worku - 8, zarodniki elipsoidalne, chropowate, amyloidalne. Wymiary zarodników: 20-21 X 9, 2-11, 5 mm. Czy na podstawie tak skąpych danych (wiem, jakich fikołków pod mikroskopem wymagają klucze przy tym rodzaju: D) jest się w stanie z jakimś sensownym prawdopodobieństwem podać nazwę gatunkową?

(Foto kiepskie, nie dorobiłem się jeszcze dobrego aparatu i prędko się nie dorobię:- ()

od sie.2002

2. Scutellina z Porażyna
17.lip.06 21:26
"pimpek"

Cześć Michał,

to masz to co ja bym potrzebował: bio-forum.pl

Na podstawie tego co napisałeś - nie da się, bo własnie najważniejsza jest "ta chropowatość" chyba :).

ZARODNIKI AMYLOIDALNE????

Pimpek

od mar.2006

3. Scutellina z Porażyna

Ło, jasny gwint. Tego się obawiałem... wielu z tych testów nie jestem w stanie zrobić, ze względu na moje marne doświadczenie w mikroskopowaniu. Z tą amyloidalnością to może być (i najprawdopodobniej jest) pomyłka, wydawało mi się, że zniebieszczały nieznacznie, dlatego tak napisałem, ale najprawdopodobniej po prostu sciemniały od kontaktu z jodem. Materiał znalazłem dosyć dawno, zasechł mi ładnie, dzisiaj go namoczyłem i stracił kompletnie barwę - zrobił się ledwo żółty. Czy to normalne? Postaram się dokładniej przyjrzeć tej sprawie pod mikroskopem, co mi się uda zobaczyć - opiszę, a jeżeli nie uda się oznaczyć, to po prostu mówi się "trudno". Dzięki, Piotr, będę informował na bieżąco. Pozdrawiam.

od sie.2002

4. Scutellina z Porażyna
17.lip.06 21:47
"pimpek"

Tak, one po ponownym namoczeniu robią się właśnie żółte. Nie wiem czy wszystkie :)

Dla tego miałem takie podejrzenie (o zaschnięciu i namoczeniu) tutaj: [bf#39947]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji