bio-forum.pl

Kamera-okular mikroskopowy czy kamera LCD czy też mikroskop z kamerą LCD ???

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #3↓3

od lip.2004

1. Kamera-okular mikroskopowy czy kamera LCD czy też mikroskop z kamerą LCD ???

Przymierzam się od dłuższego czasu do kamery mikroskopowej o rozdzielczości przynajmniej 2-3 Mpx, ponieważ posiadana przeze mnie SVGA (640x480) jest stanowczo za słaba, natomiast aparat kompaktowy (14, 4 Mpx)"na styk" z okularem mikroskopu to "loteria" związana z uzyskaniem ostrości na żądanych elementach w preparacie (przynajmniej tak jest u mnie)

Mikroskop (np. typu Biolux LCD) z kamerą LCD 3, 0 Mpx - 610-645 zł

allegro.pl

i filmik poglądowy youtube.com

Kamera (okular) "standardowy" 2-3 Mpx - 350-600 zł i dużo drożej

np.

allegro.pl

Kamera (okular) 1, 3 Mpx powiedzmy od 250 zł (ale czy to nie za mała rodzielczość)???

Kamera / Monitor LCD 2, 0 Ppx od 480 zł

Nie wspomnę o kamerach 5, 0 Mpx poza moim zasięgiem finansowym - najtańsze coś od blisko 1000 zł

Jeżeli kupiłbym coś w stylu mikroskopu (np. typu Biolux LCD zkamerą LCD 3, 0 Mpx) mógłbym próbować sprzedać sam mikroskop (150-250 zł), posiadaną kamerkę SVGA (100-150 zł) i byłbym posiadaczem kamery LCD za ok. 300 zł.

Ponoć sam obraz preparatów na kamerach/monitorach LCD nie jest za szczególny, jednak nie to byłoby celem mojego zakupu, bo chodzi mi przecież o przyzwoity nośnik obrazu z mikroskopu na komputer.

Czy nie popełniam w tym "kombinowaniu jak koń pod górkę" jakiegoś istotnego błędu???

Proszę o sugestie.

od sie.2002

2. Kamera-okular mikroskopowy czy kamera LCD czy też mikroskop z kamerą LCD ???
29.sie.11 14:03
Piotr Perz "pimpek"

Wysłałem emilka.

od lip.2004

3. Kamera-okular mikroskopowy czy kamera LCD czy też mikroskop z kamerą LCD ???

Q-rcze przegapiłem temat:- (

Na Allegro był mikroskop Mikroskop Bresser Biolux LCD z matrycą o rozdzielczości 3 milionów pikseli typu CMOS (jeszcze z roczną gwarancją) za 350 zł!!!

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji